x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stomatologie de ultima ora

Stomatologie de ultima ora

08 Noi 2005   •   00:00
LA STOMATOLOG
  • de Dr. CRISTINA RADUTOIU, Medic primar stomatolog - Clinica 3D Dental
  • Pacientii de azi sunt tot mai pretentiosi vizavi de tehnicile si echipamentul folosite de medicii stomatologi pentru diagnosticarea si tratamentul afectiunilor buco-dentare. Pacientii asteapta un alt tip de abordare a serviciilor oferite de cabinetele stomatologice, de la examinarea cavitatii bucale pana la obturarea cavitatilor cu materiale moderne. Acum avem acces si la albirea dintilor sau la fatetare pentru imbunatatirea esteticii; obturatiile cu amalgam sunt respinse in favoarea celor de culoarea dintilor; se opteaza mai mult pentru lucrari protetice ceramice in locul celor metalo-acrilice; pacientii asteapta sa fie diagnosticati si tratati folosind ultima tehnologie.

    Soft-ul cabinetului

    Cu ajutorul revistelor, ziarelor, televiziunii, pacientii sunt mai educati din punct de vedere al ofertelor stomatologiei moderne. Din acest motiv, medicii stomatologi si tehnicienii dentari trebuie sa-si modifice modul de lucru pentru a atrage acest tip de pacienti, care vor sa fie bine tratati si in acelasi timp si informati. Cunoasterea noilor tehnologii nu este suficienta, cabinetele trebuind sa investeasca in utilarea si modernizarea lor pentru a face fata cerintelor tot mai mari ale pacientilor. O investitie costisitoare, dar utila intr-un cabinet este echipamentul stomatologic digital, care este conectat la soft-ul cabinetului si care integreaza alte aparate high-tech utile in tratamentul pacientilor.

    Scaunul pacientului este acum mult mai confortabil si pentru acesta, dar si pentru doctor; poate ati observat pozitia culcat a pacientului, care imbunatateste vizibilitatea medicului si a asistentei asupra zonei de lucru. Acest mod de lucru ergonomic aduce si o scadere a bolilor profesionale legate de postura cadrelor medicale. Scaunul pacientului este si mai usor de igienizat dupa fiecare pacient avand suprafete netede, pentru a nu favoriza dezvoltarea bacteriilor si virusurilor. Pedala este cel mai bine sa fie fara fir, pentru a fi usor de antiseptizat si pentru ca firul sa nu reprezinte un pericol de accident pentru pacienti sau personalul medical.

    Unitul modern poate prezenta o camera video intraorala, cu ajutorul careia i se arata pacientului leziunile din cavitatea bucala, i se explica imaginile de pe ecran pentru a intelege si a accepta planul de tratament. Imaginile captate in cursul tratamentului ajuta si la convingerea si stimularea pacientului pentru imbunatatirea igienei acestuia.

    Dotare

    In cabinetele moderne sunt foarte utile si in acelasi timp obligatorii aparatele de radiologie sau microscopul. Cel mai nou este acum aparatul de radiologie digital care economiseste timp, nemaifiind nevoie de developarea filmelor. Laserul este introdus de curand si in cabinetele din Romania, fiind folosit pentru multiplele sale avantaje, de la tratamentul pacientilor anxiosi, inclusiv copiii, pana la tratamentul cariilor fara aparitia pulpitelor. Tot mai multe cabinete stomatologice prezinta un aparat care masoara lungimea canalelor radiculare, util pentru efectuarea corecta a tratamentelor de canal.

    TRATAMENTELE mecanice de canal sunt facute acum dupa o tehnica moderna care nu mai foloseste exclusiv tratamentul manual, ci apeleaza la micromotoare performante aflate pe unitul dentar. Lampile pentru intarirea materialelor pentru obturatii sunt acum cele cu LED, dar mai exista si cele cu ultraviolete. Acestea sunt doar o parte dintre aparatele moderne cu ajutorul carora stomatologii cabinetului 3 D Dental ofera pacientilor servicii rapide, convenabile si, mai ales, de calitate. Nu trebuie uitata aparatura folosita in camera de sterilizare, care trebuie sa fie conforma cu normele europene si care permite obtinerea unei sterilizari eficace si corecte. Foarte important intr-un cabinet modern este si lucrul in echipa, asistentele de stomatologie avand un rol din ce in ce mai important in relatia cu pacientul, precum si in efectuarea profilaxiei acestuia. Un cabinet modern nu poate fi conceput fara a atinge punctele de mai sus, fara de care nu se poate concepe un tratament modern, corect si profesionist.
    ×