Profesor doctor Sanda Popescu, seful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul âColentina", avertizeaza ca âzilnic pierdem 100 de fire de par".
Din pacate, nu s-a gasit o solutie miracol care sa impiedice caderea parului. Trebuie sa stim ca firul de par reprezinta un test foarte sensibil al starii de sanatate a organismului. Ceea ce presupune stabilirea cu exactitate a cauzelor acestui fenomen devenit din ce in ce mai frecvent in ultimii ani.CAUZE. Profesor doctor Sanda Popescu precizeaza ca principalele cauze ale caderii parului sunt: varsta, agresiunea fizica si mecanica, stilul de viata dezordonat, stresul, dezechilibrele hormonale. La aceste cauze se mai adauga afectiuni genetice care provoaca pierderea podoabei capilare complet la barbati.
DEZECHILIBRELE ALIMENTARE. Dietele severe care exclud complet lipidele, carnea sau se bazeaza pe infometare sunt considerate de specialisti cei mai mari dusmani ai parului. Alimentatia trebuie sa fie astfel conceputa incat sa ofere parului toate elemente necesare mentinerii stralucirii, elasticitatii si rezistentei.
TULBURARI HORMONALE. In cazurile de tulburari hormonale, secretia de seboree creste, sufocand pur si simplul firul de par. Aceste tulburari sunt mai frecvente la adolescenti, femei la menopauza (nivelul estrogenilor si progesteronului este scazut), cu chisturi ovariene, suferinde de afectiuni tiroidiene sau insarcinate.
STRESUL. Dermatologii atrag atentia ca socurile emotionale, starile depresive prelungite, stresul cronic sunt printre cele mai frecvente cauze ale pierderii parului. Pentru revigorarea parului dupa iarna lunga, specialistii recomanda si produsele speciale existente in farmacii. Ele contin elemente care ajuta la formarea keratinei ce sporeste rezistenta firului, vitamine, aminoacizi si oligoelemente, care combat fragilitatea si caderea parului. (Magda Marincovici)