x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stresul şi personalitatea

Stresul şi personalitatea

27 Ian 2012   •   21:00
Stresul şi personalitatea

In afara modificarilor fizice, stresul afecteaza constant si emotiile. Puteti resimti frecvent sentimente de:
n) anxietate
n) tristete
n) frustrare
n) iritabilitate
n) furie

Indiferent de dimensiunea stresului suportat si de impactul fizic sau emotional care este de obicei platit ca tribut, puteti intreprinde ceva in legatura cu el.
Dupa ce identificati cauzele stresului din viata dumnea­voastra si recunoasteti semnele de pericol, le puteti reduce cu ajutorul unui plan format din sase pasi.

Pasul 1: Identificati punctul la care fierbeti
De ce unele femei devin nervoase si iritate atunci cand sunt blocate in trafic, in timp ce altele raman calme chiar si in timpul catastrofelor? Doua aspecte conteaza: gradul de control pe care simtiti ca il aveti asupra vietii dumneavoastra si perso­nalitatea de baza.

Daca sunteti responsabila de ingrijirea mamei dumnea­voastra bolnave, in plus fata de rolurile de mama si angajata cu norma intreaga, este de la sine inteles ca veti fi stresata. Multe lucruri se intampla in viata, iar dumneavoastra chiar nu puteti controla rezultatul. 'Ganditi-va la judecatori', spune dr. Deborah Belle, psiholog. 'Au o slujba extrem de stresanta, au o responsabilitate foarte grea si iau decizii extrem de importante.' Dar par sa faca fata cu brio. De ce? 'Cred ca se dato­reaza faptului ca sunt foarte pricepute in domeniul lor, pot alege ce cazuri vor audia, si-au castigat respectul si admiratia multor persoane si isi pot lua vacante generoase pentru a recupera', spune dr. Belle. 'Pe de alta parte, secretarele lor au o munca solicitanta, fara un control prea mare asupra situatiei. Ele traiesc probabil niveluri mult prea mari de stres.'

Un factor important este insa si personalitatea. Femeile au o personalitate ostila de tip A – se rastesc la chelneri pentru ca au gresit, conduc bara la bara pe autostrada si tipa la colegi – prezinta un risc mai mare de boala cardiaca din cauza stresului. Intr-un studiu efectuat pe 276 de femei si barbati sanatosi, cei care erau mai putin agreabili, aveau valori tensionale si niveluri ale hormonilor de stres mai mari decat persoanele mai calme si mai accesibile.

Alte tipuri de personalitate sunt, de asemenea, vulnerabile fata de afectarea sanatatii. In acelasi studiu, persoanele introvertite tind sa aiba hipertensiune arteriala si niveluri crescute ale hormonilor de stres.
Numeroase femei au in comun o trasatura de personalitate care le poate creste riscul de depresie: reflectia. Femeile introspective si pasive, care tind sa insiste asupra problemelor – ceea ce face adesea ca acestea sa para mai grave decat sunt in realitate –, sufera in general de depresie si grade inutile de stres.

Toate aceste aspecte complexe, care alcatuiesc fiinta umana, afecteaza reactia la stres.

Pasul 2: Recunoasteti factorii declansatori
Uneori, sursa stresului este evidenta: condusul in spatele unui autobuz de scoala sau al unei autogunoiere care face cateva opriri pe drum, va intarzie la serviciu, de exemplu. Alta data nu este sigur daca frustrarea dumneavoastra este cauzata de munca, problemele cu copiii, grijile financiare sau toate la un loc.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei