x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SUA - Cancerul, gresit diagnosticat

SUA - Cancerul, gresit diagnosticat

de Andrada Floria    |    21 Oct 2005   •   00:00
SUA - Cancerul, gresit diagnosticat

Un studiu realizat in Statele Unite arata ca la un procent ingrijorator de pacienti diagnosticul de cancer este eronat.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca numerosi pacienti testati pentru depistarea cancerului au de suferit de pe urma diagnosticarii gresite in multe dintre institutele de diagnosticare a cancerului din Statele Unite.

STATISTICI. Astfel, statisticile cercetatorilor au aratat ca, in fiecare an, aproximativ 300.000 de diagnostice sunt gresite, iar 120.000 de pacienti au nevoie de masuri radicale din aceasta cauza, diagnosticarea tarzie putand duce la indepartarea partiala sau totala a organului afectat. Studiul in urma caruia s-a ajuns la aceasta concluzie a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh si a constat in revizuirea diagnosticelor a 24.000 de pacienti care si-au facut analize pentru depistarea cancerului. Dintre acestia, 1.300 de pacienti au avut rezultate gresite, a declarat prof. dr. Stephen S. Raab, cel care a coordonat studiul.

CAUZE. Erorile au fost detectate prin efectuarea unor noi examene citologice (al celulelor) si histologice (al tesuturilor vii) ale pacientilor testati anterior. Dupa depistarea unei diferente de diagnostic, specialistii au examinat registrele medicale pentru a afla care a fost cauza erorii, iar apoi au urmarit evolutia pacientilor respectivi. Ei au descoperit astfel ca greselile au avut doua cauze: fie diagnosticul a fost gresit interpretat de medicul specialist, fie mostra supusa analizelor medicale a fost neconcludenta. Pacientii au avut de suferit, deoarece diagnosticul pozitiv le-a fost astfel intarziat si au fost supusi unor noi teste. Studiul analizeaza eroarea de diagnostic atat sub aspectul costurilor serviciilor medicale, cat si din punct de vedere al impactului psihologic al pacientului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă