Băuturile carbogazoase au in compoziţia lor un conservant care afectează negativ organismul chiar de la nivelul ADN-ului. Acest avertisment a fost semnalat de publicaţia The Independent, in urma unui studiu realizat de cercetători din Marea Britanie.
Benzoatul de sodiu, un aditiv alimentar precizat pe etichetele unora dintre băuturile răcoritoare carbogazoase extrem de "gustate" sub numele E 211, atacă o parte importantă a ADN-ului din mitocondrie, cunoscută ca uzina energetică a celulei, deoarece transformă substanţele nutritive in energie. Coordonatorul studiului, Peter Piper, profesor de biologie moleculară şi biotehnologie la Universitatea Sheffield, a declarat publicaţiei britanice The Independent că: "E 211 poate chiar să distrugă in totalitate ADN-ul din mitocondrii, ceea ce conduce la imbătrănirea precoce a celulelor, la apariţia bolii Parkinson şi a unei serii de alte afecţiuni neurologice".
Benzoatul de sodiu este un derivat al acidului benzoic, ce se găseşte in mod natural in compoziţia fructelor de pădure. Benzoatul de sodiu este utilizat in industria alimentară de zeci de ani. De exemplu, intr-un an in intreaga lume, in alimentele scoase la vănzare se foloseşte benzoat de sodiu in valoare de aproximativ 116 miliarde de euro. Acest conservant este frecvent folosit in băuturi carbogazoase cum sunt Sprite, Coca-Cola, Dr Pepper, Fanta sau Pepsi Max şi Pepsi Light. De asemenea, benzoatul de sodiu este adăugat in compoziţia unor sosuri sau a murăturilor din comerţ.
PERICULOS. Deşi analizele iniţiale privind E 211 prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii in 2000 sugerau că acest conservant nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea consumatorilor, studiile recente trag serioase semnale de alarmă. Ele au scos la iveală mai multe probleme pe care le creează consumul alimentelor cu benzoat de sodiu.
In afară de studiul prof. Piper, care arată că E 211 distruge ADN-ul din mitocondrii, benzoatul de sodiu a fost subiectul altor cercetări care au demonstrat că această substanţă poate cauza apariţia cancerului.
De fapt, din benzoatul de sodiu combinat cu vitamina C din băuturile carbogazoase rezultă benzenul, substanţă despre care se ştie deja că este cancerigenă. De asemenea, se ştie că cele mai multe băuturi răcoritoare sunt hipercalorice, fiind răspunzătoare in bună măsură de creşterea incidenţei obezităţii.
 E-uri, in laptele maternBenzoatul de sodiu (E 211) este folosit pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă. Pe lăngă băuturile carbogazoase, E 211 se găseşte in compoziţia biscuiţilor, a produselor de patiserie, a unor produse din carne. "La copii, acest conservant poate fi cauza hiperacidităţii gastrice, de asemenea poate provoca urticarie sau poate agrava crizele de astm. Cu căt copilul este mai mic, cu atăt aditivii sunt mai periculoşi pentru el. S-a demonstrat că unele E-uri pot ajunge in laptele matern şi de acolo in organismul copilului", ne avertizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. |