SANATATEA ADULTULUI
Daca intrebi pe trotuar niste trecatori de ce boli sufera colonul, adica intestinul gros, stiu sa enumere cateva: cancerul de colon, hemoroizii, colonul iritabil etc. Dar daca pe acesti oameni ii pui sa spuna cateva maladii ale intestinului subtire, mai toti vor ridica din umeri a necunoastere.
Pentru ca mai putin s-a vorbit despre patologia intestinului subtire, desi ea exista. Intestinul subtire este un organ lung de peste 3,5 metri. Colonul este mai scurt de 1,5 metri. In intestinul subtire se petrec procese de o importanta uriasa, mecanisme de mare finete care fac posibile absorbtiile de substante minerale si alte elemente prin peretele si mucoasa intestinului subtire spre organism. Si rolul intestinului gros este important. In intestinul gros se absoarbe mai ales apa. Intestinul subtire este si un organ greu de investigat. Cu endoscopul introdus prin gura se inspecteaza esofagul, stomacul si duodenul (prima portiune a intestinului subtire), insa mai departe endoscopul nu poate sa exploreze. Daca se face endoscopie pe cale rectala, colonoscopul patrunde prin anus si vizualizeaza intestinul gros, dar nici colonoscopul nu ajunge sa inspecteze intestinul subtire. Se mai folosesc metodele vechi de inghitire a bariului si radiografia care aduc unele date despre intestinul subtire.
Capsula endoscopica
De curand se practica o metoda foarte moderna, cea a capsulei endoscopice. Prof. doctor Alexandru Oproiu explica aceasta metoda moderna de investigatie pe care domnia-sa o practica. Pacientul inghite aceasta capsula cu camera video, ea calatorind prin tot tubul digestiv, deci inclusiv prin intestinul subtire. Pe tot parcursul prin tubul digestiv, capsula endoscopica insoteste bolul alimentar si apoi materiile fecale, deci ea filmeaza toate subansamblurile tubului digestiv. Dupa ce capsula este evacuata prin scaun, pe computer se deruleaza imaginile filmate de capsula endoscopica. Astfel si intestinul subtire este analizat centimetru cu centimetru.
Simptome
Maladiile intestinului subtire sunt prezentate de asistent universitar doctor Cosmin Popa, de la Clinica de Chirurgie a Spitalului Colentina. In general, simptomele din afectiunile intestinului subtire seamana cu semnele date de apendicita: durere in partea dreapta jos a abdomenului, greturi, varsaturi. Cu precadere in maladiile intestinului subtire apare si diareea, mai rar intalnita in apendicita. Una dintre boli este diverticolul Mekel. Din peretele intestinului subtire se formeaza un buzunar, o punga, o galma cam la un metru inainte de capatul final al intestinului subtire. Acest diverticol poate sa degenereze in inflamatie (diverticulita), conducand si la ulceratii, dar si la perforatii. Aceasta afectiune apare mai ales la copil si la adultul tanar. O alta boala a intestinului subtire e cea purtand numele Volvos, cand o portiune a intestinului subtire se rasuceste precum o rufa rasucita pentru a fi stoarsa. Din cauza rasucirii se intrerupe circulatia sangelui in peretele intestinului subtire. Din cauza ca aceasta boala da simptome violente, bolnavul alearga la medic si chirurgul sectioneaza abdomenul. Daca tesutul intestinului subtire in zona rasucita si lipsita astfel de irigarea cu sange n-a murit, se trece la tratament, dar daca acea bucata de intestin subtire torsionata s-a necrozat, ea este taiata si inlaturata de bisturiu.
Dureri si varsaturi
O alta boala a intestinului subtire este invaginatia. O portiune a intestinului intra in alta portiune precum o antena telescopica. Durerile sunt violente, bolnavul refuza mancarea, uneori pierde sange in scaun si, cand se ajunge la perforarea intestinului, durerile sunt mari si apar varsaturi. Aceasta maladie apare des la sugari si la copii. Uneori chirurgul e obligat sa taie portiunea de intestin care intra una in alta ca un telescop. O alta boala este enterita, inflamatia intestinului subtire. Cand aceasta inflamatie se petrece in ultima parte a intestinului subtire, ea se numeste Boala Crohn. Apar dureri, greturi si aceste fenomene se instaleaza ceva mai tarziu dupa masa, la 6-8 ore. Boala Crohn apare de regula la adulti. Dupa aceasta inflamatie pot aparea cicatrice pe intestinul subtire, formand un baraj care provoaca ocluzie intestinala, deci oprirea tranzitului, singura solutie fiind cea chirurgicala.
|
ADENOCARCINOM. In tumorile canceroase ale intestinului subtire se poate intalni o forma mai putin agresiva adenocarcinomul sau o forma foarte violenta, numita sarcom. Chirurgul taie partea de intestin subtire afectata pana la tesuturile sanatoase, dar isi mai ia o marja de siguranta, decupand acoperitor inca 10-15 centimetri din intestinul subtire neinvadat de celulele maligne. Exista si tumori benigne, aceste tumori necanceroase pot da aceleasi
simptome ca formele neoplazice. Cele mai multe tumori benigne din intestinul subtire insa se pot canceriza, asa ca acesti polipi trebuie scosi prin operatii clasice cu bisturiul.
Citește pe Antena3.ro |