x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sunatoarea, un posibil antidepresiv

Sunatoarea, un posibil antidepresiv

10 Mar 2005   •   00:00

Sunatoarea are efecte similare unor medicamente prescrise in cazurile de depresie. Cercetatorii germani sustin ca aceasta planta este eficienta chiar si persoanelor cu depresii majore.

MAGDA MARINCOVICI

ATENTIE! Fitoterapeutii atrag atentia ca sunatoarea da rezultate remarcabile in cazul unor persoane depresive, alteori insa efectele acesteia sunt neglijabile
Un grup de cercetatori de la Universitatea Benjamin Franklin din Berlin, coordonat de doctorul Andrea Szegedi, aduce dovezi potrivit carora sunatoarea poate inlocui foarte bine medicamentele indicate in starile de depresii severe.

EXPERIMENT. Cercetatorii germani au selectat 251 de adulti diagnosticati cu depresie acuta. Aceste persoane au urmat un tratament special timp de sase saptamani. Unii dintre adulti au luat in fiecare zi cate 900 de miligrame de extract de sunatoare. Altora li s-a administrat zilnic un medicament antidepresiv. Dupa doua saptamani de la inceputul experimentului, persoanelor care au declarat ca nu simt nici o ameliorare li s-a permis dublarea dozelor zilnice de extract de sunatoare sau de medicamente antidepresive.

Dupa sase saptamani de tratament, cercetatorii au analizat pacientii. Grupul caruia i s-a administrat extract de sunatoare a inregistrat o evidenta ameliorare. Simptomele proprii depresiilor s-au diminuat cu peste 56,6% in cazul pacientilor din grupul cu tratament de extract din sunatoare, comparativ cu 48,8% in cazul pacientilor carora li s-a administrat un medicament contra depresiei. Concluzia cercetatorilor germani este incurajatoare: extractul de sunatoare este mai bun decat un medicament antidepresiv.

REZULTATE. Cercetarile dedicate legaturii dintre sunatoare si depresie nu au ajuns la acelasi rezultat incurajator. Astfel, in anul 2002, in Journal of the American Medical Association, sunatoarea nu era creditata cu virtuti deosebite in lupta contra depresiilor severe.

Cercetatorii germani au mai demonstrat totodata ca efectele secundare ale extractului din sunatoare inregistrate la pacientii depresivi sub acest tratament sunt mai reduse.

Totusi, sunt necesare cateva nuantari. Sunatoarea, acest antidepresiv vegetal, poate avea si unele contraindicatii. Aceasta planta ar putea creste riscurile de fotosensibilitate - reactii la lumina solara - , din cauza unui element din compozitie, numit hipericina. De asemenea, sunt posibile stari de voma, dureri gastrice si de cap. Si totusi efecte secundare sunt mai reduse in cazul extractului din sunatoare, comparativ celor induse de medicamentele prescrise in mod curent in depresii.

TINCTURI SI ULEIURI ESENTIALE
O sugestie de reteta generala pentru depresie. Doua parti sunatoare (Hypericum perforatum), o parte paie de ovaz (Avena sativa), o parte levantica (Lavandula officinalis) si o parte pelin negru (Artemisia vulgaris). Luati cinci mililitri de tinctura de trei ori pe zi, cel putin o luna. Si aromoterapia poate contribui la atenuarea starilor depresive. Uleiurile esentiale de busuioc, sunatoare, iasomie, trandafir, musetel au capacitatea de a micsora simptomele specifice depresiilor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sunatoare