Vitaminele luate sub forma de suplimente nutritionale nu au un efect protector contra cancerelor gastrointestinale, potrivit unui studiu publicat recent in revista britanica de medicina The Lancet. Autorii studiului afirma ca, dimpotriva, asocierea anumitor vitamine ar putea sa mareasca intr-o oarecare masura riscul de aparitie a tumorilor gastrice.
CONTROVERSE. Consumul de fructe si legume, bogate in vitamine si antioxidanti, este ideal pentru reducerea riscurilor de cancer, in timp ce administrarea de suplimente vitaminice este mai controversata. Aceasta este concluzia a 14 studii anterioare efectuate pe un grup de 170.000 de persoane. Nu s-au observat alte efecte preventive datorate consumului de antioxidanti sub forma de suplimente nutritionale. Seleniumul face exceptie de la aceasta concluzie, dar pentru acesta sunt prevazute si alte studii. Seleniumul este oligoelementul pe care il gasim in special in fructe de mare, peste, carne, ceapa, usturoi. In august anul acesta, Danemarca a interzis comercializarea fulgilor de cereale (corn flakes) si a batoanelor de cereale cu continut adaugat de vitamine si minerale, din cauza dozelor prea mari ale acestor suplimente. Si Franta are o legislatie restrictiva in ceea ce priveste comercializarea produselor ce contin suplimente nutritive. (Steluta Indrei)
Citește pe Antena3.ro