x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Talpa, rinichiul şi energia pământului

Talpa, rinichiul şi energia pământului

de Florin Condurateanu    |    25 Iul 2011   •   21:00
Talpa, rinichiul şi energia pământului

E o treaba de prost gust sa faci bascalie de medicina din China, sustinand ca e o falfaiala de iluzii si ca nu exista studii care sa arate rezultatele concrete ale terapiilor naturiste din Indepartatul Orient. Pai, cum nu exista rezultate cand acupunctura, reflexoterapia si terapiile naturiste din China continua sa faca bine oamenilor de cinci-sase mii de ani?! Si nu-i vorba de cativa oameni, ci de o populatie de peste un mi­liard. Ce probe mai convingatoare decat ca a convins cel mai exigent profesor examinator, respectiv Timpul.

Pregatiri
Acupunctura merge la atatea subtilitati incat eficienta sedintelor de acupunctura se judeca si dupa aplicarea intr-un anumit anotimp, ba mai mult, exista o veritabila stiinta a aplicarii acelor in anumite ore ale zilei. Explica toate aceste subtilitati medicul primar Teodor Coldea, specialist in acupunctura si terapeut in medicina chineza.
Medicina chineza ne recomanda ca, la sfarsit de vara, mai precis spre sfarsitul lui august, sa pregatim sezonul de toamna. Chinezii sustin ca la incheierea verii trebuie stimulate cu acunpunctura, dar si cu plante splina si pancreasul. In mijlocul toamnei, trebuie fortificate prin stimulare cu ace si plante plamanul si intestinul gros. Acestea iubesc alimentele picante, dar trebuie sa ne gandim si la ficat, si la pancreas carora sa le dam alimente dulci.

Vara trebuie stimulate inima si intestinul sub­ti­re. Bineinteles prin acupunctura, dar si prin unele plante. De exemplu, inima este doritoare de urmatoarele plante: paducel, salvie si talpa gastei. In schimb, iarna trebuie echilibrate energetic ur­ma­­toarele organe: rinichiul si vezica urinara. Iar primavara, prin acupunctura si plante, ne vom ocu­pa sa stimulam alte organe: ficatul si vezica biliara.

Orele organelor
Chinezii mai sustin ca intre anotimpuri omul trebuie sa se ingrijeasca sa-si echilibreze prin te­rapii venite din China ficatul si pancreasul. Si trebuie sa stim ca 2011 este declarat de medicii din China Anul ficatului si al vezicii biliare. Filozofia medicilor chinezi este ca organele au in decursul a 24 de ore anumite intervale predilecte in care ele au turatie maxima. E bine ca, in functie de aceste ore, pe rand, organele sa capete o stimulare cu ajutorul terapiilor proprii medicinei chineze, prioritara fiind acupunctura.

Iata un fel de "mersul trenurilor" ca sa facem o metafora despre orarul de functionare al organelor si cand e bine ca acestea sa fie stimulate. Orele pentru pancreas sunt dimineata intre 9:00 si 11:00. De la 11:00 la13:00 isi intra in rol inima. Masa e bine sa se ia intre 13:00 si 15:00 pentru ca atunci lu­creaza bine intestinul subtire. De fapt, acolo inde­plinindu-se digestia. Intre orele 15:00 si 17:00 este intervalul vezicii urinare. Iar intre 17:00 si 19:00 creste turatia rinichilor. Intre orele 19:00 si 21:00 trebuie stimulat pericardul, adica invelisul inimii. Intre 21:00 si 23:00, prin acupunctura e bine sa fie revigorate punctele denumite trei focare. Noaptea intre 23:00 si 1:00 este perioada vezicii bi­li­are, pentru ca intre 1:00 si 3:00 sa creasca turatia ficatului. Intre 3:00 si 5:00 plamanul functioneaza la capacitate. La primele ore ale dimineatii, intre 5:00 si 7:00, lucreaza la maximum colonul, de aceea e bine sa avem scaune in acest interval. Iar de la 7:00 la 9:00 dimineata, lucreaza turat stomacul in vederea unui mic dejun consistent.

Superba interdependenta
Medicina din China porneste de la premisa ca, tratand sufletul si tamaduind sufletul, ajuti si la insanatosirea organelor. Chinezii vad corpul intr-o superba interdependenta a organelor si intr-o circu­latie a energiei ce trebuie sa sa miste in toate un­gherele organismului. O simpla durere de cap poate ascunde multe cauze: un blocaj in curgerea energiei prin vezica biliara si ficat sau un deficit de calciu si magneziu, eventual o saracie a enzimelor la nivelul creierului, o pierdere de glutamina ce constituie fi­bra nervoasa s.a.m.d. Corpul fabrica mai toate substantele trebuincioase. De exemplu, produce corti­zon pentru inflamatii, cele mai multe in articulatii. Dar fabrica si adrenalina. Organismul nostru fa­brica si interferon pentru necazurile din ficat. Si medicina a demonstrat cu date certe ca in temutele si raspanditele hepatite cu virusuri B si C cel mai eficient interferon este cel produs de organism. Mult mai eficace decat cel administrat prin in­jectie. Si fiindca a venit vorba de importanta tra­ta­rii sufletului, chinezii spun ca depresia e cancerul sufletului, de aceea medicul trebuie sa-l de­termine pe bolnav sa aiba o gandire pozitiva.

Rezervorul de energie
Chi­nezii ii fac statuie rinichiului pe care il considera fantana vie­tii. De altfel, rinichiul este rezervorul de energie si acest organ are o superba purtare de gentleman, fiindca el cedeaza din energia lui catre organele aflate in minus de energie. Pe talpa picio­rului este un punct numit rinichi unu si fiind vorba de fan­tana vietii el trebuie primul stimulat prin reflexo­terapie si acupunctura. Cand oamenii sufera de atata de raspandita lombosciatica au necazuri si in coloana si in oase si articulatii chinezii cauta rezol­varile pornind de la punctele rinichiului. Ei con­si­de­ra ca oasele sunt legate de rinichi. De altfel si teama isi are sediul in rinichi, dupa cum sustin terapeutii din China. Cand pasim atingem pa­man­tul cu punctul acela din talpa al rinichiului, stabilind legatura cu pamantul, cu natura. Este si expresia ca e atat de bine sa mergi dimineata descult prin pa­mantul reavan si iarba stropita cu roua. Parca ai sorbi dintr-un izvor cu energie daruita de Dumnezeu.

×
Subiecte în articol: rinichi afectiuni renale