E o treaba de prost gust sa faci bascalie de medicina din China, sustinand ca e o falfaiala de iluzii si ca nu exista studii care sa arate rezultatele concrete ale terapiilor naturiste din Indepartatul Orient. Pai, cum nu exista rezultate cand acupunctura, reflexoterapia si terapiile naturiste din China continua sa faca bine oamenilor de cinci-sase mii de ani?! Si nu-i vorba de cativa oameni, ci de o populatie de peste un miliard. Ce probe mai convingatoare decat ca a convins cel mai exigent profesor examinator, respectiv Timpul.
Pregatiri
Acupunctura merge la atatea subtilitati incat eficienta sedintelor de acupunctura se judeca si dupa aplicarea intr-un anumit anotimp, ba mai mult, exista o veritabila stiinta a aplicarii acelor in anumite ore ale zilei. Explica toate aceste subtilitati medicul primar Teodor Coldea, specialist in acupunctura si terapeut in medicina chineza.
Medicina chineza ne recomanda ca, la sfarsit de vara, mai precis spre sfarsitul lui august, sa pregatim sezonul de toamna. Chinezii sustin ca la incheierea verii trebuie stimulate cu acunpunctura, dar si cu plante splina si pancreasul. In mijlocul toamnei, trebuie fortificate prin stimulare cu ace si plante plamanul si intestinul gros. Acestea iubesc alimentele picante, dar trebuie sa ne gandim si la ficat, si la pancreas carora sa le dam alimente dulci.
Vara trebuie stimulate inima si intestinul subtire. Bineinteles prin acupunctura, dar si prin unele plante. De exemplu, inima este doritoare de urmatoarele plante: paducel, salvie si talpa gastei. In schimb, iarna trebuie echilibrate energetic urmatoarele organe: rinichiul si vezica urinara. Iar primavara, prin acupunctura si plante, ne vom ocupa sa stimulam alte organe: ficatul si vezica biliara.
Orele organelor
Chinezii mai sustin ca intre anotimpuri omul trebuie sa se ingrijeasca sa-si echilibreze prin terapii venite din China ficatul si pancreasul. Si trebuie sa stim ca 2011 este declarat de medicii din China Anul ficatului si al vezicii biliare. Filozofia medicilor chinezi este ca organele au in decursul a 24 de ore anumite intervale predilecte in care ele au turatie maxima. E bine ca, in functie de aceste ore, pe rand, organele sa capete o stimulare cu ajutorul terapiilor proprii medicinei chineze, prioritara fiind acupunctura.
Iata un fel de "mersul trenurilor" ca sa facem o metafora despre orarul de functionare al organelor si cand e bine ca acestea sa fie stimulate. Orele pentru pancreas sunt dimineata intre 9:00 si 11:00. De la 11:00 la13:00 isi intra in rol inima. Masa e bine sa se ia intre 13:00 si 15:00 pentru ca atunci lucreaza bine intestinul subtire. De fapt, acolo indeplinindu-se digestia. Intre orele 15:00 si 17:00 este intervalul vezicii urinare. Iar intre 17:00 si 19:00 creste turatia rinichilor. Intre orele 19:00 si 21:00 trebuie stimulat pericardul, adica invelisul inimii. Intre 21:00 si 23:00, prin acupunctura e bine sa fie revigorate punctele denumite trei focare. Noaptea intre 23:00 si 1:00 este perioada vezicii biliare, pentru ca intre 1:00 si 3:00 sa creasca turatia ficatului. Intre 3:00 si 5:00 plamanul functioneaza la capacitate. La primele ore ale dimineatii, intre 5:00 si 7:00, lucreaza la maximum colonul, de aceea e bine sa avem scaune in acest interval. Iar de la 7:00 la 9:00 dimineata, lucreaza turat stomacul in vederea unui mic dejun consistent.
Superba interdependenta
Medicina din China porneste de la premisa ca, tratand sufletul si tamaduind sufletul, ajuti si la insanatosirea organelor. Chinezii vad corpul intr-o superba interdependenta a organelor si intr-o circulatie a energiei ce trebuie sa sa miste in toate ungherele organismului. O simpla durere de cap poate ascunde multe cauze: un blocaj in curgerea energiei prin vezica biliara si ficat sau un deficit de calciu si magneziu, eventual o saracie a enzimelor la nivelul creierului, o pierdere de glutamina ce constituie fibra nervoasa s.a.m.d. Corpul fabrica mai toate substantele trebuincioase. De exemplu, produce cortizon pentru inflamatii, cele mai multe in articulatii. Dar fabrica si adrenalina. Organismul nostru fabrica si interferon pentru necazurile din ficat. Si medicina a demonstrat cu date certe ca in temutele si raspanditele hepatite cu virusuri B si C cel mai eficient interferon este cel produs de organism. Mult mai eficace decat cel administrat prin injectie. Si fiindca a venit vorba de importanta tratarii sufletului, chinezii spun ca depresia e cancerul sufletului, de aceea medicul trebuie sa-l determine pe bolnav sa aiba o gandire pozitiva.
Rezervorul de energie
Chinezii ii fac statuie rinichiului pe care il considera fantana vietii. De altfel, rinichiul este rezervorul de energie si acest organ are o superba purtare de gentleman, fiindca el cedeaza din energia lui catre organele aflate in minus de energie. Pe talpa piciorului este un punct numit rinichi unu si fiind vorba de fantana vietii el trebuie primul stimulat prin reflexoterapie si acupunctura. Cand oamenii sufera de atata de raspandita lombosciatica au necazuri si in coloana si in oase si articulatii chinezii cauta rezolvarile pornind de la punctele rinichiului. Ei considera ca oasele sunt legate de rinichi. De altfel si teama isi are sediul in rinichi, dupa cum sustin terapeutii din China. Cand pasim atingem pamantul cu punctul acela din talpa al rinichiului, stabilind legatura cu pamantul, cu natura. Este si expresia ca e atat de bine sa mergi dimineata descult prin pamantul reavan si iarba stropita cu roua. Parca ai sorbi dintr-un izvor cu energie daruita de Dumnezeu.