x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tartrul este un dusman perfid

Tartrul este un dusman perfid

01 Iun 2004   •   00:00

Tartrul trebuie indepartat de pe dinti o data la 6 luni, pentru ca este un rezervor de microorganisme, care favorizeaza aparitia unor boli grave.

STELUTA INDREI

Tartrul se formeaza in urma mineralizarii placii bacteriene din cavitatea bucala. Aceasta placa este o aglomerare de microorganisme adunate intr-o pelicula formata din resturi alimentare si saruri de calciu si fosfor. "Tartrul se depune mai ales pe zonele retentive ale dintilor, mai putin periate, pe suprafata dinspre limba a dintilor inferiori si pe suprafata dinspre obraz a maselelor de sus", explica asistent universitar dr. Roxana Vlad de la Facultatea de Stomatologie a UMF "Carol Davila".

RISCURI. Initial tartrul se depune pe suprafata vizibila a dintelui si ulterior incepe sa se formeze si spre radacina sa, iar cresterea in volum atinge un maxim in circa 6 luni de la formare, dupa care nu se mai dezvolta prea mult. Lipsa de masticatie pe o parte favorizeaza depunerea masiva de tartru in zona respectiva. Tartrul provoaca aparitia bolilor de gingie. Astfel, gingiile se inflameaza, se inrosesc si sangereaza. Daca tartrul nu se indeparteaza, inflamatia se accentueaza si merge spre radacina dintelui, unde se creeaza o zona accesibila microbilor. In decurs de 20-25 de ani apar mobilitatea dintelui si caderea lui de pe arcada, instalandu-se paradontoza. Tartrul provoaca leziunea gingiei, iar toxinele aflate in zona respectiva intra in circulatia sangvina si sunt duse la inima, articulatii sau creste nivelul bacteriilor din sange. Acestea genereaza complicatii pentru persoane cu imunitatea scazuta, cardiaci, diabetici, persoane cu handicap s.a.

PREVENIRE. Stomatologul Roxana Vlad ne asigura ca prin respectarea controlului profilactic o data la 6 luni, cand se indeparteaza tartrul, riscurile se reduc considerabil. La persoanele constiincioase, tartrul se indeparteaza intr-o singura sedinta, la celelalte sunt necesare 3-4 sedinte. Uneori, tartrul de la radacina dintelui este sesizabil atunci cand se face o operatie. Asadar nu intotdeauna este vizibil. La controlul profilactic se fac si periaje profesionale cu paste abrazive. La bolnavii cronici, la cei care nu pot mesteca bine sau sufera de parodontii se recomanda efectuarea detartrajului de patru ori pe an.

Rolul alimentatiei

"Persoanele care merg la stomatolog cel putin o data pe an pentru efectuarea detartrajului vor avea gingii sanatoase, iar dintii lor vor fi consolidati in alveola dentara. Astfel cresc sansele de a ramane cu dintii pe arcada mai mult timp", precizeaza dr. Roxana Vlad. Tartrul se depune pe dinti, dar si pe lucrari, aparate dentare, plombe, care se distrug mai repede si raman fara garantie. Alimentatia are un rol important in depunerea tartrului. Consumati alimente dure si/sau bogate in vitamina C si evitati abuzul de alimentele bogate in calciu, fosfor, proteine, glucide, deoarece favorizeaza depunerile de tartru.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tartrul