x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapie antifumat

Terapie antifumat

de Georgeta Licsandru    |    27 Aug 2007   •   00:00
Terapie antifumat
Sursa foto: Diego Cervo/

Persoanele care vor să renunţe la fumat beneficiază de asistenţă medicală şi medicamente gratuite, printr-un program lansat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti.

Programul se derulează in prezent in Bucureşti, urmănd ca, de la 10 septembrie, fumătorii din alte zece oraşe să beneficieze de ajutor specializat pentru a renunţa la ţigări. In funcţie de rezultate, programul se va extinde in toată ţara, arată dr Magdalena Ciobanu, coordonatorul campaniei. Fumătorii nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie şi nu contează dacă sunt sau nu asiguraţi medical, intrucăt programul nu este finanţat de la bugetul de stat, ci din taxa pe viciu.


Pentru a primi asistenţă medicală şi tratament, fumătorii trebuie să apeleze linia tel verde: 0 8008 STOP FUMAT (0808786738628). Aici vor primi informaţii cu privire la medicii care acordă consultaţii. 40 de medici din toată ţara, majoritatea pneumologi, au fost pregătiţi special pentru terapia tabagismului. Durata tratamentului este de maximum trei luni, fumătorii fiind nevoiţi să meargă la medic din două in două săptămăni pentru a primi medicamentele. Cu această ocazie este verificată concentraţia de cotinină (un compus al nicotinei) in urină, pentru a vedea dacă pacientul a renunţat la ţigară. Sunt monitorizate, de asemenea, simptomele de sevraj. "Rata de succes a tratamentului este dublă faţă de cazul in care fumătorul incearcă să renunţe singur la ţigară", apreciază dr Magdalena Ciobanu.


FINANŢARE. Bugetul alocat programului este de 400.000 RON. Pentru inceput au fost achiziţionate medicamente pentru aproximativ 500 de pacienţi, urmănd ca, in funcţie de rezultate, programul să fie extins. In acelaşi timp, programul prevede distribuirea de materiale educaţionale pentru conştientizarea copiilor şi adolescenţilor asupra efectelor fumatului. Statisticile arată că 60% dintre fumători au inceput să fumeze inainte de 20 de ani, de aceea, broşurile informative vor fi distribuite in şcoli şi in licee din toată ţara.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă