x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapii noi în neurologie

Terapii noi în neurologie

19 Mai 2008   •   00:00
Terapii noi în neurologie

AVERTISMENT ● Scleroza multiplă, cauză de invaliditate la tineri
Între 21 şi 24 mai, la Sinaia, are loc Congresul Societăţii Române de Neurologie, cu participare internaţională. Tema principală a acestui eveniment sînt demenţele şi accidentele vasculare cerebrale.



AVERTISMENT ● Scleroza multiplă, cauză de invaliditate la tineri
Între 21 şi 24 mai, la Sinaia, are loc Congresul Societăţii Române de Neurologie, cu participare internaţională. Tema principală a acestui eveniment sînt demenţele şi accidentele vasculare cerebrale.

Evenimentul este onorat de profesorul Vladimir Hacinschi, vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale de Neurologie, care în domeniul demenţelor şi al demenţelor vasculare în particular este o personalitate distinctă. "Prin tradiţie, Societatea Română de Neurologie îşi începe Congresele anuale printr-o conferinţă onorifică «Gheorghe Marinescu», susţinută de o mare personalitate în domeniul neurologiei internaţionale. La această ediţie a Congresului, conferinţa este susţinută de profesorul Vladimir Hacinschi, căruia i se vor acorda cu această ocazie diploma şi medalia «Gheorghe Marinescu»", precizează preşedintele Societăţii Române de Neurologie, profesorul doctor Ovidiu Băjenaru. Altă personalitate care onorează acest Congres este profesorul Wolfgang Grisold, din Austria, preşedintele secţiunii de neurologie din Uniunea Europeană a Medicilor Specialişti.

O secţiune specială în cadrul Congresului este dedicată accidentelor vasculare cerebrale, care rămân în lume, şi la noi, în particular, principala cauză a mortalităţii şi morbidităţii la populaţia adultă în toată patologia. În paralel, vor mai fi secţiuni dedicate epilepsiei, neuroeticii, neuroreabilitării. De asemenea, vor fi puse în discuţie boala Parkinson şi mişcările involuntare, domeniu de mare interes şi într-o dinamică extraordinară în ultimii 15-20 de ani, la care vor participa invitaţi de marcă din toată lumea, inclusiv din Statele Unite. Totodată, două secţiuni sînt dedicate sclerozei multiple, boală preocupantă pentru lumea neurologică, pentru că reprezintă principala cauză a invalidităţii fizice la adulţii tineri.


TRATAMENTE MODERNE. Vor fi dezbătute inclusiv neuropatiile periferice, precum şi neuro-oncologia şi vor fi mai multe simpozioane satelit, care abordează diverse aspecte de diagnostic şi tratament în toate aceste patologii. Congresul se va ocupa de tratamentele moderne intervenţionale, fie prin angioplastie şi introducerea de stenturi sau diverse dispozitive prin cateterism la nivelul vaselor, fie prin intervenţii chirurgicale de revascularizare a creierului, în anumite condiţii. Pe de altă parte, sînt aspecte noi legate de cunoaşterea fiziopatologiei, care stau la baza dezvoltării unor noi modalităţi terapeutice în mişcările involuntare, în special în boala Parkinson. "Acelaşi lucru putem să-l spunem şi despre scleroza multiplă, în care, în ultimii ani, pe lîngă tratamentul imunomodulator cu interferon sau glatiramer acetat, care la ora actuală reprezintă modalitatea de îngrijire relativ curentă în majoritatea ţărilor, au apărut o sumedenie de noi molecule. Unele deja au fost aprobate şi au dreptul de a fi utilizate în practica clinică, altele sînt în stadii foarte avansate de studiu şi sperăm că îşi vor demonstra eficacitatea şi profilul de siguranţă, astfel încît să crească eficacitatea terapiei acestor bolnavi foarte grav", spune prof. dr Ovidiu Băjenaru.

Pe agenda Congresului sînt şi teme privitoare la celulele stem. Prof. dr Ovidiu Băjenaru apreciază că "celule stem nu sînt legate numai de scleroza multiplă, ci şi de foarte multe boli neurodegenerative, şi nu numai. Această soluţie este abia la începutul cercetării. În perspectiva imediată, încă nu putem să vorbim despre metode bine puse la punct de tratament cert: nici în scleroza multiplă, nici într-un alt fel de patologie neurologică".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă neurologie