x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Toxiinfectiile alimentare

0
05 Iul 2005 - 00:00
SANATATEA NOASTRA
Toxiinfectiile alimentare sunt boli acute, care de obicei apar sporadic sau la un grup limitat de persoane care au consumat un aliment contaminat.
Se pot inregistra si mici izbucniri epidemice, in cazul unor evenimente deosebite (nunta, parastas, botez etc.). In aceste situatii, episodul epidemic este brutal, exploziv si se sfarseste aproximativ in acelasi mod.

Germeni si toxine


Toxiinfectiile sunt provocate de alimente contaminate cu germeni care s-au multiplicat in cantitate mare, fie de alimente cu toxine produse de acesti germeni. Aceste toxine determina boala. Germenii pot fi in principal din grupa salmonelelor si stafilococilor. "In lunile de vara, orice aliment poate deveni o sursa de infectie (carne si produse din carne, lapte si produse din lapte, oua). Chiar legumele si fructele, daca le mancam fara a le spala bine. Aceste alimente se pot contamina fie daca sunt incorect preparate, nu sunt suficient spalate, fie sunt manevrate de persoane purtatoare de diversi germeni", ne avertizeaza doctorul Geta Cozma, medic primar de boli infectioase in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes".

"Manifestarile toxiinfectiilor alimentare sunt digestive: varsaturi, greata, dureri abdominale, multe scaune diareice si apoase. Frecvent, aceste manifestari sunt insotite de febra mare, stare generala alterata. Pacientul cu toxiinfectie alimentara prezinta un risc foarte mare de deshidratare, din cauza scaunelor specifice si varsaturilor. Persoanele cu afectiuni cronice prealabile – bolnavii de inima, cu suferinte renale, cirotice, diabetice – la extreme de varsta (batrani si copii foarte mici) vor suporta mai greu aceasta avalansa de simptome. Motiv pentru care aceste persoane pot avea o evolutie mai severa a bolii", spune doctorul Geta Cozma.

Combaterea deshidratarii


Toxiinfectiile alimentare prezinta multe forme de manifestare clinica, incepand de la foarte usoare si mergand pana la foarte severe.

Totul este in functie de cantitatea de aliment contaminat mancata, de starea de sanatate si de reactivitate a consumatorului, dar si de viteza cu care se adreseaza medicului.

In general, in toxiinfectiile alimentare este importanta combaterea deshidratarii. De cele mai multe ori, aceste afectiuni nu necesita antibiotice. Dar pacientul trebuie bine hidratat. In functie de forma clinica a bolii, pacientul va fi hidratat pe gura cu saruri de rehidratare dizolvate in ceai de menta, in apa plata sau apa fiarta si racita. Sarurile de rehidratare se procura de la farmacii. Ele sunt pulberi care contin electroliti de iod, potasiu, clor. Daca formele de manifestare ale toxiinfectiei sunt mai grave, atunci se efectueaza hidratare pe vena.

Practic se introduc solutii electrolitice direct pe vena (endovenoasa), asigurandu-se o hidratare mai rapida. Dar hidratarea orala este la fel de importanta si chiar mai fiziologica, prezentand avantajul ca permite organismului sa isi ia cat are nevoie. Daca bolnavul prezinta varsaturi extrem de importante, se prefera hidratarea endovenoasa.

STIATI CA...
  • In principiu, in aceste situatii, varsaturile sunt un avantaj, deoarece o parte din toxinele ingerate se elimina. Dar asta nu inseamna ca in absenta varsaturilor trebuie recurs la manevre mecanice pentru provocarea lor.
  • Prevenirea este cea mai importanta. Sunt cateva masuri bine stiute, dar adesea ocolite: spalarea temeinica a legumelor si fructelor, prelucrarea termica corespunzatoare a tuturor alimentelor. Dupa momentul prelucrarii, daca nu este consumata imediat, mancarea respectiva va fi racita brusc si pusa la frigider. Cand ne asezam la masa, incalzim pana la fierbere (peste 80 de grade Celsius) doar atat cat mancam.
    Cei mai multi germeni si cele mai multe toxine nu sunt rezistente la temperaturi inalte, in schimb sunt rezistente la rece, umiditate. La prepararea maionezei se vor folosi doar oua fierte.
    Cand suntem in bucatarie, vom evita alaturarea alimentelor crude cu cele preparate. Spalarea vaselor, a legumelor, a fructelor se va face numai cu apa potabila. Pentru cuburile de gheata folosite la diverse bauturi vom folosi numai apa potabila.
  • Foarte mare atentie la muste, ele pot fi purtatoare de microbi.
  • INGHETATA. Episoadele epidemice pot fi de amploare. Astfel, in 1994, in SUA, aproximativ 224.000 de persoane au facut toxiinfectie alimentara de la inghetata contaminata. Specialistii spun ca este necesara multa atentie in ceea ce priveste ingredientele, modul de preparare si de conservare a inghetatei, deoarece este un aliment usor perisabil.

    CONTAMINARE. Anual in SUA, 75.000 de persoane se imbolnavesc de toxiinfectie provocata de bacteria Escherichia coli din carnea insuficient pregatita termic. In Franta se vorbeste de "boala hamburgerului". Pentru evitarea ei se recomanda evitarea laptelui crud si a carnii care prezinta portiuni de culoare roz, semn ca nu a fost bine fripta.

    PERICOLE. In majoritatea cazurilor, toxiinfectiile alimentare se trateaza la domiciliu. Sunt formele usoare, care dispar intr-o jumatate de zi. Dar sunt si toxiinfectii care pot duce chiar la deces, in cazul persoanelor cu probleme medicale anterioare, al varstnicilor sau al bebelusilor neglijati. Aceste persoane trebuie transportate rapid la medic, deoarece se pot produce deshidratare intensa, hipotensiune, soc si deces, ne avertizeaza medicul Geta Cozma.
    Citeşte mai multe despre:   alimentare,   toxiinfectiile,   sanatatea noastra

     



    Mai multe titluri din categorie

    Care e secretul unui zâmbet de VIP

    Care e secretul unui zâmbet de VIP
    Ai remarcat, desigur, zâmbetul vedetelor de cinema şi al starurilor muzicale. Surâsul strălucitor nu este doar apanajul oamenilor de succes. Se datorează unei inovaţii tehnologice de care poate...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul de îndreptare a dinților cu ajutorul aparatului dentar invizibil invisalign®

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul de îndreptare a dinților cu ajutorul aparatului dentar invizibil invisalign®
    Atunci când vine vorba despre a obține un zâmbet impecabil prin îndreptarea dinților, tot mai mulți pacienți sunt interesați de aparate dentare estetice, aproape insesizabile de către cei din...

    Atenție părinți ! Ce trebuie să știți despre dulciuri

    Atenție părinți ! Ce trebuie să știți despre dulciuri
    Dulciurile pentru copii trebuie să aibă etichete care să conțină detalii despre produs în limba română, transmite Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). "Atenţionez părinţii care...

    Servicii de psihoterapie, vândute cu metode pentru detergenți 

    Servicii de psihoterapie, vândute cu metode pentru detergenți 
    Una dintre profesiile privilegiate, în actuala criză mondială, provocată de pandemie, este cea de psiholog. După ce s-a vorbit intens despre nevoia de a apela la serviciile unor psihologi, în lockdown și după...

    Explicațiile psihologului: Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri

    Explicațiile psihologului: Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri
    Observăm tot mai mult nevoia aparentă de a ne îndepărta unii de ceilalți. Ba chiar suntem încurajați de modul în care ne expune societatea ideea că fiecare trage pentru sine, că totul trebuie să îl faci singu...

    Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia

    Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia
    Constipaţia este una dintre cele mai răspândite stări inconfortabile din viaţa omului modern. Regimul alimentar cu prea multă hrană prelucrată, sedentarismul, dezordinea în programul de mers la toaletă conduc...

    10 motive pentru care ne este mereu foame

    10 motive pentru care ne este mereu foame
    Galerie Foto Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

    Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

    Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
    AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

    Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

    Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
    Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

    Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

    Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
    Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

    Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

    Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
    Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

    Boala care te rătăceşte în propriul apartament

    Boala care te rătăceşte în propriul apartament
    Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

    FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

    FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
    Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

    Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

    Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
    Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

    Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

    Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
    Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...
    Serviciul de email marketing furnizat de