x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Transpiratia excesiva

Transpiratia excesiva

de Magda Marincovici    |    21 Iul 2005   •   00:00
Transpiratia excesiva

Hiperhidroza (transpiratia excesiva) este un fenomen frecvent. El poate fi tinut sub control prin tratament adecvat. Dar pentru aceasta este necesara stabilirea cu precizie a cauzei hiperhidrozei.

Transpiratia este un fenomen normal si necesar pentru mentinerea temperaturii constante a corpului. Hiperhidroza este transpiratia excesiva, care poate fi generalizata sau locala, in special la nivelul mainilor, picioarelor si axilelor. Intensitatea transpiratiei se diminueaza o data cu inaintarea in varsta.

In afara de miros, semnele transpiratiei excesive sunt: mainile permanent umede, sudoarea mainilor impregneaza coala de hartie, transpiratia la nivelul axilelor umezeste hainele, incaltamintea si hainele se uzeaza mai rapid din cauza transpiratiei, apar modificari ale unghiilor.

CAUZE. Hiperhidroza poate fi provocata de o serie de factori exteriori: exercitii fizice, alcool, tabagism, meniuri condimentate si alimente ce contin cafeina, care contribuie la dilatarea vaselor de sange, stimularea actiunii glandelor sudoripare (ecrine si apocrine). Emotiile - teama, stresul, spaima - sunt de natura a declansa hiperhidroza, in special la nivelul mainilor, picioarelor si axilelor.

UNELE BOLI. Diabetul, bolile cardiovasculare, boala Parkinson, cancerul, pneumonia, tulburarile glandei tiroide, insuficienta hepatica sau renala antreneaza frecvent o crestere a cantitatii de transpiratie. Daca acest fenomen se produce in special noaptea, cauza poate fi boala Hodgkin sau tuberculoza.

In diferite perioade - cum ar fi pubertatea, ciclul, menopauza - , hormonii stimuleaza activitatea glandelor sudoripare.

Conferentiar doctor Olga Simionescu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, precizeaza ca tratamentul hiperhidrozei presupune mai intai stabilirea cauzei. Exista tratament local si chirurgical. In cazul tratamentului local se apeleaza la solutii sau mixturi speciale. De asemenea, se mai apeleaza la medicul estetician pentru injectarea cu toxina botulinica. Tratamentul chirurgical - simpatectomie - se indica in cazuri severe.

GLANDE
Doua tipuri de glande sudoripare secreta transpiratia: glandele ecrine si glandele apocrine. Glandele sudoripare ecrine, mai numeroase decat cele apocrine, sunt predominante in palma si pe suprafetele plantare. Transpiratia ecrina este bogata in apa si in clorura de sodiu (sare), participa la reglarea temperaturii corpului. Glandele apocrine sunt localizate in regiunea anala si genitala, precum si in axile. Transpiratia apocrina este vascoasa si are miros specific.
SFATURI
Persoanele cu hiperhidroza vor face zilnic unul-doua dusuri, sapunind in mod special mainile, picioarele, axilele. Este extrem de eficient dusul cu apa rece. Vor evita alimentele condimentate, cafeaua, ceaiul, cola sau ciocolata. Deoarece picioarele sunt permanent umede, nu veti umbla descult pentru a va proteja de ciuperci sau bacterii. Actiunea bacteriana poate fi controlata cu ajutorul unui sapun special. Folositi ciorapi de bumbac, incaltaminte din piele naturala, lejera.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă transpiratia