x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tsunami pentru creier

Tsunami pentru creier

11 Apr 2005   •   00:00

SANATATEA ADULTULUI
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare cand circulatia sangelui spre creier este impiedicata, ceea ce determina moartea celulelor cerebrale din zona afectata.

  • de MAGDA MARINCOVICI

  • Conferentiar doctor Marina Ticmeanu, medic primar neurologie, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Colentina, precizeaza ca exista doua tipuri de AVC: ischemic si hemoragic.

    AVC-ul ischemic este responsbil de aproximativ 85% din totalul AVC-urilor, fiind produs de aparitia unui cheag in vasele de sange care iriga creierul.

    Celula nervoasa se hraneste cu oxigen si glucoza, transportate de sange. Fara acest aport, celula nervoasa moare intr-un interval relativ scurt, de minute, zeci de minute, in functie de zone. Cum ramane celula nervoasa fara aport de sange? Un mecanism il reprezinta ocluzionarea vasului, aparand o zona de suferinta directa, si atunci zona centrala alimentata de vasul ocluzionat moare. In jurul acestei zone se afla o alta numita "de penumbra", care mai primeste putin sange si la care celule au functionalitatea prabusita, dar potential de reversibilitate. In prezent, practic, specialistii pe zona de penumbra actioneaza, pentru ca nimeni nu vine la specialist in primele 10 minute de la declansarea AVC-ului. Acesta este mecanismul ischemic, prin obstructia de vase. AVC-ul mai poate fi cauzat prin fragmente care ocluzioneaza un vas mare sau prin cheag de sange pornit de la inima care obtureaza un vas care merge la creier.

    In AVC-ul de tip hemoragic, se poate rupe un vas si o zona din creier este inundata de sange.

    Atacul ischemic tranzitor

    Exista semne de suferinta de scurta durata care premerg AVC-ul. Este vorba de atacul ischemic tranzitor (AIT) .

    Conferentiar doctor Marina Ticmeanu, medic primar neurologie, insista asupra importantei atacului ischemic tranzitor in eliminarea pericolului unui AVC.

    Pentru un interval scurt, o persoana nu mai vede cu un ochi sau vede negru cu ambii ochi, are o scadere de forta, o amorteala intr-un picior sau chiar pe o jumatate din corp, are o tulburare de vorbire sau de intelegere. Imaginati-va ca stati la masa si la un moment dat, brusc, va cade mana dreapta. Sunt semne neurologice de scurta durata: de la zeci de minute la cel mult 24 de ore. Vin si dispar. Si omul se linisteste. Bine ar fi insa sa se adreseze medicului de familie sau neurologului si sa comunice aceste episoade. Ele sunt foarte importante, deoarece sunt simptome premergatoare unui AVC. Sunt identice cutremurelor mici care pot anunta un tsunami. Aproape trei sferturi din AVC-uri sunt precedate de astfel de semne care sunt ignorate. Anual, in tara noastra se inregistreaza aproximativ 200.000 de noi cazuri de ACV.

    Cauze

    Sunt pacienti cu AVC in varsta de 20 de ani. In aceste cazuri, factorii de risc sunt incarcatura genetica, o malformatie congenitala, o boala de inima, un reumatism vechi si ignorat.

    Pericolul unui AVC creste o data cu inaintarea in varsta. Pana la menopauza, femeile par sa fie mai protejate de AVC, dar postmenopauza, sexul slab este mai expus, comparativ cu barbatii. Potrivit studiilor, incarcatura genetica joaca un rol important in declansarea unui AVC. Acesti factori pun in dificultate specialistii. In schimb, sunt factori care favorizeaza AVC-ul si care pot fi controlati: diabetul, obezitatea, hipertensiunea. La toate aceste boli sunt tratamente performante, dar din pacate putini stiu ca au aceste afectiuni, expunandu-se in orice moment riscului unui AVC.

    Opinia medicului Marina Ticmeanu este ca sunt victime ale AVC-ului persoane care nu s-au tratat de boli de medicina interna: guta, diabet, hipertensiune. Astfel, AVC-ul este o complicatie a unor boli generale. Hipertensiunea arteriala (HTA) este un factor de risc valabil atat in AVC-ul ischemic, cat si hemoragic. Din pacate, HTA este ignorata. Auzim frecvent: "Am 24, 27 tensiune si n-am nimic". Multi nici nu stiu ca au HTA, pentru ca nu au nici un simptom. "Din100 de persoane cu HTA, 33 au dureri de cap din cauza tensiunii ridicate, nu se duc la doctor, dar la un moment dat fac AVC."

    CAMPANIE. Verifica-ti gratuit tensiunea si colesterolul este mesajul unei campanii ce se deruleaza intre 11 si 22 aprilie, intre orele 14:00 si 19:00, in 40 de farmacii din 20 de orase. In cadrul acestei campanii se pot verifica gratuit tensiunea si nivelul colesterolului, in scopul prevenirii riscului bolilor cardiovasculare. Hipertensiunea si nivelul ridicat al colesterolului favorizeaza aparitia AVC. Persoanele depistate cu valori depasite vor fi dirijate catre medicul de familie, care fie prescrie tratament, fie indruma pacientul catre specialisti. Datele de morbididate si mortalitate plaseaza Romania pe unul dintre primele locuri in Europa.

    STIATI CA
  • In faza acuta, AVC-ul hemoragic este dramatic. Mortalitatea este mai mare in cazul acestui tip de AVC. Din 100 de persoane cu AVC hemoragic care au depasit faza acuta, 10 sunt recuperati, alti 10 raman la pat, cu diverse paralizii. Din restul de 80 de pacienti, 40 vor fi dependenti de ajutor mai mult sau mai putin, iar ceilalti 40 prin recuperare pot fi reinserati la locurile de munca. Urmarind acest traseu, specialistii atrag atentia ca AVC-ul presupune costuri foarte mari.
  • ×
    Subiecte în articol: avc-ul ischemic sanatatea adultului