x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ucigasul invizibil al europenilor

Ucigasul invizibil al europenilor

25 Ian 2005   •   00:00

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca in special europenii au probleme majore cu sanatatea mintii. Pentru a atrage atentia asupra pericolului bolilor mintii , aceste afectiuni au fost numite "ucigasul invizibil al Europei".


MAGDA MARINCOVICI

VULNERABILE. Potrivit studiilor, femeile sunt predispuse depresiilor si tentativelor de suicid
Markos Kyprianou, comisarul european responsabil cu sanatatea si protectia consumatorului, cerea recent ca sanatatii mintale sa i se acorde un loc prioritar in ansamblul politicilor europene. In preajma conferintei ministeriale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii consacrate sanatatii mintii de la Helsinki, M. Kyprianou definea extrem de sugestiv bolile mintii ca fiind "ucigasul invizibil al Europei" . Si cand semnala prezenta acestui pericol, Kyprianou cu certitudine lua in calcul cei aproape 58.000 de cetateni ai Uniunii Europene care se sinucid anual sau se automutileaza mortal. Majoritatea deceselor prin suicid sunt legate de boli ale mintii, in special de depresie.

STATISTICI. 15% dintre persoanele suferinde de forme grave de depresie recurg la sinucidere, iar 56% au cel putin o tentativa de suicid. In prezent se observa o crestere a numarului tinerilor cu tulburari ale mintii care au cel putin o tentativa de a-si pune capat zilelor in decursul vietii. Dar pentru specialisti, cifrele raman alarmante in randul persoanelor in varsta care se sinucid. Dintre adulti, cei mai expusi pericolului suicidului sunt somerii.

FEMEI. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume sunt aproximativ 400 de milioane de persoane cu tulburari mintale sau neurologice, cu probleme psiho-sociale asociate in special alcoolismului sau consumului de droguri. In prezent, depresia este a cincea cauza de deces si de handicap. Doctorul Benedetto Saraceno, directorul departamentului de sanatate mintala in cadrul OMS, est de parere ca, in perspectiva anilor 2020, aceasta afectiune va fi a doua cauza de deces. In fata depresiei, barbatii si femeile nu sunt egali. Astfel, comparativ cu barbatii, femeile sunt de doua ori mai predispuse la aceasta afectiune. Una din cinci femei este depresiva, fata de unul din zece barbati.

DEBUT. "Sezonul depresiilor" debuteaza la finele lui septembrie si dureaza pana la mijlocul primaverii. Pentru eliminarea riscului de depresie sunt necesare depistarea precoce a bolii, respectarea tratamentelor indicate si expunerea cat mai mult la lumina solara.

In lume, anual, se inregistreaza 10 milioane de tentative de suicid, din care 10% sunt fatale. Intr-un eventual top negru, in varf se plaseaza tarile ex-sovietice.

SEMNELE DEPRESIEI
  • Oboseala fizica vizibila
  • Stare psihica deteriorata, tristete, melancolie - zilnice, 24 din 24 de ore.
  • Diminuarea interesului pentru orice fel de activitate (legata de familie si gospodarie, de profesie, de hobby-uri, de viata sexuala etc.).
  • Pierderea poftei de mancare sau, dimpotriva, apetit exagerat, asemanator bulimiei.
  • Insomnie sau tendinta de a dormi cat mai mult, ca un fel de refugiu din realitate in somn.
  • Lentoare in miscari sau, la extrema cealalta, agitatie psihomotorie.
  • Aparitia unui puternic sentiment de neincredere in fortele proprii, de lipsa de valoare personala si de autoculpabilizare.
  • Diminuarea capacitatii de gandire, de concentrare si de memorare.
  • Obsesia mortii, chiar tentative de sinucidere
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă