x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un test inteligent contra gripei

Un test inteligent contra gripei

de Magda Marincovici    |    25 Sep 2009   •   00:00
Un test inteligent contra gripei
Sursa foto: /Stockxpertcom

Detectarea virusului gripal înainte de apariţia primelor simptome. Acesta este obiectivul principal al unei echipe de cercetători americani. Ei au descoperit că o amprentă genomică semnalează sistemului imunitar că în organism există o infecţie.



Un grup de cercetători de la Universitatea Duke din Statele Unite a reuşit să detecteze prezenţa în organism a virusului gripal înainte de instalarea primelor simptome de boală. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui test care se bazează pe faptul că o persoană contaminată cu virusul gripal este contagioasă cu 24 de ore înainte de debutul simptomelor de boală. Practic, cercetătorii americani au descoperit o amprentă genomică.

Ea este cea care influenţează răspunsul imunitar al organismului confruntat cu o infecţie respiratorie virală. Acum, cercetătorii americani sunt pe punctul de a realiza un test capabil să detecteze această amprentă genomică cu mai multe zile înainte de declanşarea simptomelor gripale. La unii bolnavi, această amprentă a fost detectată chiar la numai câteva ore de la contactul cu virusul. În timpul unui an, între 500 şi 800 de studenţi au scris zilnic, pe un site, dacă prezintă sau nu semne de gripă.

Testul a fost aplicat şi studenţilor care prezentau, şi celor care nu prezentau simptome de boală. Studiul este finanţat de Pentagon. "Noi dăm o nouă definiţie gripei", a explicat colonelul Goeffrey Ling, medic la Agenţia de Cercetări a Pentagonului. Dacă într-un grup de persoane care stau mai tot timpul împreună este posibilă depistarea acelei/acelor persoane care se află pe punctul de a se îmbolnăvi, este un lucru foarte important.

Deoarece acestor persoane li se poate administra tratamentul cel mai eficient, respectiv medicamente sau vaccin, explică Christopher Woods, specialist în bolile infecţioase de la Universitatea Duke. Principiul este simplu: sistemul imunitar se pune în mişcare pentru a combate infecţia înainte de apariţia semnelor de gripă sau înainte ca acest test să detecteze virusul în organism. Echipa de la Universitatea Duke a reuşit tocmai acest lucru: să izoleze o amprentă genomică, o modificare moleculară imperceptibilă, care se remarcă doar când genele se activează pentru a începe lupta cu infecţiile virale respiratorii.

Faptul ca Armata este interesată de acest test dovedeşte că gradul de contagiozitate a virusului gripei H1N1 este foarte mare. Ceea ce ar putea afecta comunităţile din cazărmi şi chiar paraliza sistemul american de apărare. Studiul este la început, dar oferă premize ca în următorii doi-trei ani testele să poată fi folosite pe scară largă chiar şi pentru detectarea altor virusuri.

×