x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un zămbet frumos nu are vărstă

Un zămbet frumos nu are vărstă

05 Iun 2007   •   00:00

Cu ce ţi-ar putea imbunătăţi aspectul un zămbet frumos? Zămbetul frumos e un mare avantaj, te face să te simţi mai increzător in tine, iţi imbunătăţeşte imaginea in relaţie cu cei din jurul tău, la orice vărstă. Nu te-ai simţi mai bine dacă oamenii ţi-ar zice: "Ai un zămbet minunat!"? Acestea sunt printre motivele importante pentru a apela la un tratament ortodontic.

Cu ce ţi-ar putea imbunătăţi aspectul un zămbet frumos? Zămbetul frumos e un mare avantaj, te face să te simţi mai increzător in tine, iţi imbunătăţeşte imaginea in relaţie cu cei din jurul tău, la orice vărstă. Nu te-ai simţi mai bine dacă oamenii ţi-ar zice: "Ai un zămbet minunat!"? Acestea sunt printre motivele importante pentru a apela la un tratament ortodontic. Un alt motiv, dar nu mai puţin important ca primul, este cel terapeutic, adică alinierea dinţilor intr-o poziţie "ideală" şi, astfel, imbunătăţirea sănătăţii orale. Se ştie că un lucru prost făcut atrage după el altele. Dacă dinţii tăi nu sunt aliniaţi corespunzător, nu vei putea face o masticaţie eficientă şi astfel alimentele parţial mestecate pot provoca tulburări digestive.

Alte efecte ale dinţilor malpoziţionaţi sunt apariţia cariilor şi a gingivitei - inflamarea şi săngerările repetate ale gingiilor.

Intre 8 şi 14 ani

Tratamentul ortodontic poate fi făcut la orice vărstă. Dar o eficienţă mai bună şi mai rapidă este la copiii şi adolescenţii intre 8 şi 14 ani, cănd se află incă in perioada de creştere, iar dinţii sunt mai uşor de indreptat. O primă vizită la medicul ortodont trebuie făcută la vărsta de 5-7 ani.

Iată căteva semne pe care dacă părinţii le observă la copii, trebuie să consulte un medic ortodont:

  • pierderea precoce sau tardivă a dinţilor temporari (dinţii de lapte);

  • dificultăţi in mestecarea alimentelor;

  • respiraţie orală (copilul respiră pe gură şi nu pe nas);

  • mici dificultăţi de pronunţia cuvintelor;

  • dinţii nu sunt situaţi la locul lor sau sunt malpozitionaţi (strămbi);

  • dinţii de jos ating zona din spatele dinţilor de sus;

  • tendinţa de incleştare şi frecare a dinţilor intre ei;

  • asimetrie facială;

  • dureri şi zgomote la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare.

Făcănd un examen precoce ii veţi da copilului dumneavoastră şansa unui zămbet frumos şi sănătos.

Aparate dentare

In funcţie de vărsta pacientului şi timpul scurs de la instalarea anomaliei, tratamentul ortodontic poate varia ca timp de la căteva luni la căţiva ani. In mare, există două tipuri de aparate dentare: aparate mobile (plăci ortodontice sau aparate funcţionale) şi aparate fixe. După terminarea tratamentului propriu-zis urmează o perioadă in care pacientul trebuie să poarte un aparat de contenţie (retainer), care are rolul de menţinere a rezultatului.

Metoda de tratament prin aparate fixe constă in aplicarea unor bracket-uri pe dinţi, care pot fi metalici, din plastic sau ceramici, iar mişcările dinţilor in poziţia dorită se vor face datorită forţelor exercitate de sărmele aplicate pe bracket-uri. Noile materiale şi tehnici de tratament fac ca bracket-urile să fie mai puţin sau deloc vizibile, iar tratamentul mai confortabil şi mai eficient.

Pot urma şi adulţii tratament ortodontic? Absolut, cu menţiunea că adulţii pot beneficia doar de aparat fix, iar in cazul anomaliilor scheletale (probleme de creştere ale oaselor maxilare), corectarea la adulţi se realizează in asociere cu chirurgia ortognată.

In concluzie, trebuie să se ştie că purtarea unui aparat ortodontic nu te impiedică să ai o viaţă normală, adică nici una dintre activităţile cotidiene anterioare nu se va schimba, iar rezultatul obţinut le va oferi pacienţilor beneficii atăt funcţionale, căt şi estetice, cu avantaje in viaţa socială şi in carieră.

TRATAMENT ORTODONTIC. Există persoane care au avut nevoie de tratament ortodontic in copilărie, dar nu au urmat nici unul şi acum au probleme cu dinţii, gingiile, probleme digestive sau pur şi simplu sunt nemulţumite de zămbetul lor. In cazul adulţilor, tratamentul poate dura mai mult decăt la copii şi adolescenţi, deoarece oasele maxilare şi-au intrerupt creşterea şi au suferit modificări structurale, dar limitele pot fi impuse doar de starea de sănătate a dinţilor sau a parodonţiului, de aceea un consult de specialitate este esenţial.

Doctor Mihaela Calagiu

Clinica Velvet Dental

Telefon 317. 39. 37

×
Subiecte în articol: dintilor ortodontic