PULSUL MEDICINEI
Greu sa fie tinute in frau celulele canceroase care o iau razna atat in privinta inmultirii haotice, dar si in privinta circulatiei besmetice prin organism.
Celulele nebune cu o teribila pofta de multiplicare se aglomereaza in tumori ce cresc repede, in timp ce alte celule calatoresc prin sistemul limfatic producand diseminari ale cancerului si in alte organe. Celulele canceroase pot migra in orice parte a organismului, dar anumite tipuri de neoplasm preferential dau metastaze in anumite organe.
Doctor Florin Bacanu - medic primar oncolog la Spitalul Sf. Maria - prezinta traseele predilecte ale celulelor canceroase pornite dintr-un anumit tip de tumoare. Cu amaraciune, medicii spun ca neoplasmul de plamani iubeste creierul. Intr-adevar cancerul de plaman creeaza metastaze cu predilectie spre creier. Cancerul de san de obicei creeaza metastaze in oase. Tocmai de aceea cand o femeie diagnosticata cu neoplasm mamar simte ca o doare intr-un anumit punct al unui os, ca durerea nu cedeaza la tratamente reumatismale, ei bine aceasta pacienta trebuie sa-si faca investigatii amanuntite la os, ca nu cumva celulele canceroase sa fi migrat in sistemul osos.
Cancerele digestive, cele de stomac, colon, pancreas, vezica biliara dau metastaze in ficat. De altfel metastazele se formeaza in general in organele cu intensa circulatie capilara. Cancerul de ovar da metastaze in organele din micul bazin, dar metastazele cotropesc si peritoneul, acea foita ce captuseste abdomenul. Cancerul de vezica urinara nu prea da metastaze. Acest tip de cancer are damblaua de a recidiva local, tocmai de aceea se fac operatii repetate pentru a scoate polipii sau tumorile noi aparute in vezica. Totusi vezica urinara bolnava de cancer se mai complica uneori cu metastaze in ficat sau in peritoneu. Sunt situatii in care apar metastaze in locuri mai putin banuite. Astfel, cancerul de pancreas da uneori metastaza in ganglionii de deasupra claviculei.Citește pe Antena3.ro