x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Urechea sa nu leneveasca

Urechea sa nu leneveasca

19 Iul 2004   •   00:00

Daca o bunica isi punea mana palnie la ureche si striga: "Ai, repeta, nepoate, ca n-am auzit nimic", s-ar putea sa-ti fi lasat mostenire o surditate mai devreme, o hipoacuzie, cum se exprima specialistii.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Doctor Ioana Alexandra Voda, medic specialist ORL, dar si cu supraspecializare in audiologie, spune ca ar trebui sa se acorde o mare importanta testarii copiilor mici, a sugarilor, pentru a se depista o surditate congenitala.

Dar cea mai frecventa hipoacuzie se inregistreaza la oamenii varstnici. Auzul normal se afla intre 10 si 30 de decibeli. Cand, pentru a fi auzite, sunetele trebuie sa aiba 40 de decibeli este vorba de o scadere de auz usoara, dar inca nu se monteaza proteze auditive. Insa doctor Ioana Alexandra Voda atrage atentia ca aparatele auditive trebuie montate din timp.

Aparatele auditive au evoluat mult, incat astazi exista tipuri foarte perfectionate. Cel mai des intalnite sunt protezele retroauriculare, aparatul care amplifica se asaza in spatele pavilionului urechii, el este abia sesizat avand culoarea pielii, dar mai exista si o piesa oliva care se introduce in ureche. Moderne sunt si protezele intraauriculare, mari cat o unghie: introduse in ureche, ele nu se vad, dar cei cu urechi curgand, cu secretii nu le pot purta, caci se infunda. Aparatele audio de ultima generatie pentru surditatile profunde folosesc un sistem audio cu unde radio FM. La aceste proteze mai exista o piesa, un microfon care este purtat, de exemplu, de sotia omului surd sau microfonul se asaza pe catedra profesorului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă