x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Urechile de elf, o modă bolnavă

Urechile de elf, o modă bolnavă

de Steluta Indrei    |    26 Aug 2008   •   00:00

În Statele Unite ale Americii, chirurgia estetică abordează intervenţii din ce în ce mai excentrice. Implanturile de silicon, lipoaspiraţia, liftingul facial au devenit operaţii de rutină.

În Statele Unite ale Americii, chirurgia estetică abordează intervenţii din ce în ce mai excentrice. Implanturile de silicon, lipoaspiraţia, liftingul facial au devenit operaţii de rutină. Urechile de elf reprezintă noul trend în chirurgia estetică. Chirurgul american Lajos Nagy este cel care a realizat în premieră astfel de operaţii, ce constau în tăierea pavilionului urechii în formă ascuţită şi depărtarea de pe scalp. Cine apelează la aceste intervenţii? Cei care s-au plictisit de înfăţişarea umană şi vor să semene cu personajele preferate: elfii din trilogia fantastică “Stăpînul inelelor”.

Potrivit psihologilor, moda urechilor de elf este un capriciu absurd. Cei care ajung să-şi mutileze corpul din nevoia de identificare cu un grup sau un curent pot fi caracterizaţi ca nonconformişti, excentrici, bizari. Majoritatea sînt persoane cu tulburări de comportament.

Chirurgul Lajos Nagy aduce însă în atenţia publicului ceea ce el numeşte avantajele intervenţiei. El susţine că urechile de elf contribuie la perfecţionarea auzului, îmbunătăţind experienţa muzicii. Potrivit excentricului chirurg, urechile scurte şi ascuţite amplifică perceperea sunetelor înalte, ceea ce face muzica mai interesantă. Explicaţia doctorului Nagy se bazează pe asemănarea acestor urechi cu cele ale animalelor. Or, se ştie că urechile ascuţite ale felinelor, de exemplu, percep sunete imperceptibile pentru urechea umană. Se pare că şi pacienţii care şi-au făcut urechi ascuţite au căpătat un auz mai fin decît înaintea intervenţiei. 

 

Operaţii ireversibile

Chirurgii români nu au întîlnit încă pacienţi care să-şi dorească urechi de elf. “Nu am avut pînă acum astfel de cereri, dar oricum m-aş gîndi de două ori înainte de a pune mîna pe bisturiu, pentru că rezultatul operaţiei este ireversibil”, ne-a declarat dr Radu Voicu, medic primar chirurgie plastică la Spitalul Clinic CF 2. Medicul mai consideră că tinerii care vor să apeleze la astfel de operaţii au nevoie de un consult psihiatric înaintea intervenţiei. După părerea doctorului Radu Voicu, majoritatea tinerilor recurg la tatuaje, modificări ale fizionomiei, din nevoia de identificare cu un grup sau un curent, pentru a brava sau pentru a fi la modă. Numai că aceste faze sînt temporare, iar cei mai mulţi vor regreta alegerea făcută. Dacă tatuajele pot fi şterse, urechile de elf nu mai pot fi modificate. “O astfel de intervenţie schimbă formatul fiziologic al urechii şi presupune tăierea părţii de sus a pavilionului urechii, care conţine cartilagii ce nu mai pot fi reconstituite”, explică dr Radu Voicu.

Elfii, personajele cu urechi ascuţite din trilogia “Stăpînul inelelor”, sînt fiinţe magice, înzestrate cu nobleţe, eleganţă şi frumuseţe remarcabilă. Elfii sînt nemuritori, nefiind supuşi nici bolilor, nici îmbătrînirii. Pot fi însă răpuşi de tristeţea din suflet.

×
Subiecte în articol: chirurgie plastică urechile