x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccin contra aviarei - In Elvetia va functiona o bancA de date privind H5N1

Vaccin contra aviarei - In Elvetia va functiona o bancA de date privind H5N1

de Magda Marincovici    |    23 Feb 2007   •   00:00
Vaccin contra aviarei - In Elvetia va functiona o bancA de date privind H5N1

Noi masuri contra aviarei. OMS anunta punerea la punct a unui vaccin contra gripei aviare. In Elvetia va fi inaugurata o banca de date privind H5N1.

Teoretic, primele doze de vaccin ar putea fi produse in urmatoarele trei luni, ca urmare a identificarii unei suse mutante a virusului H5N1. Expertii OMS estimeaza totusi ca in cazul unei pandemii ar fi necesare cel putin sase luni pentru a adapta vaccinurile, astfel incat ele sa asigure o protectie completa. Potrivit lui Ian Gust, specialistul care a prezidat recenta reuniune OMS de la Geneva, producatorii au marit capacitatile de fabricatie, astfel incat sa obtina aproximativ un miliard de doze anual. Ceea ce ar inseamna protectie pentru 500 de milioane de persoane, fiecare persoana avand nevoie de doua doze. Diferenta intre ceea ce este posibil la ora actuala si ceea ce este necesar pentru a asigura protectia locuitorilor planetei se va micsora anul viitor sau in urmatorii doi ani, avertizeaza specialistii.

DATE. Swiss Institute of Bioinformatics (SIB) este deja sediul unor banci de date privind cancerul si genetica. Ca raspuns la apelul a 70 de oameni de stiinta, lansat in luna august anul trecut in revista britanica Nature, in curand SIB va adaposti si o banca de date despre H5N1. Virusologul Philippe Le Mercier din cadrul SIB a declarat ca scopul acestei initiative este de a incuraja schimbul de date. Potrivit unui articol publicat in revista americana Science preluat de Le Figaro, inaugurarea bancii H5N1 ar putea avea loc in luna martie. Aceste pregatiri se intensifica, deoarece virusurile gripei aviare ar putea fi punctul de plecare al unui nou virus uman pandemic. De aceea evolutia lor genetica trebuie urmarita si studiata rapid.

Autoritatile ruse au confirmat identificarea virusului H5N1 in regiunea Moscovei. Serviciul de control veterinar si fitosanitar a anuntat ca este vorba despre cinci cazuri de gripa aviara. "Virusul este tipul asiatic al gripei aviare, periculos pentru oameni", a declarat Aleksei Alekseenko, purtator de cuvant al Serviciului. "Nu avem nici o informatie potrivit careia virusul ar fi fost contractat de oameni", a precizat Ministerul pentru Situatii de Urgenta. Virusul aviar a fost depistat, de asemenea, in mai multe sate din Turcia, in Ungaria si in Japonia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă date h5n1