Sunt in crestere numarul si agresivitatea virusurilor, a bacteriilor si, implicit, a bolilor infectioase. Antibioticele nu mai fac fata acestor boli. Pentru a controla acest pericol, laboratoarele sunt intr-o cursa contra cronometru pentru obtinerea de noi vaccinuri. S-a mers pana la crearea unor fructe sau legume cu rol de vaccin.
Bolile infectioase reprezinta una dintre principalele amenintari la adresa sanatatii publice. Infectiilor stiute li se adauga altele: SIDA, hepatita C etc. Iar infectiile mai vechi - cum este tuberculoza - devin rezistente la antibiotice. Astfel, la ora actuala, bolile infectioase se extind si sunt din ce in ce mai agresive, mai ales in zonele geografice defavorizate. In acest context alarmant, speranta se dirijeaza spre obtinerea cat mai rapida a unor noi vaccinuri. Unele vaccinuri sunt pe punctul de a fi anuntate. Au fost elaborate vaccinuri contra papilomavirusurilor tip 16, responsabile de declansarea majoritatii formelor de cancer de col uterin. Primele experimente ale vaccinurilor au dat un bun raspuns imunitar. Cercetarile - care vor mai dura cativa ani - incearca sa stabileasca daca este suficient vaccinul pentru a preveni infectia.
SOLUTIE
|
De mai multi ani, in unele laboratoare se studiaza posibilitatea obtinerii de legume sau fructe transgenice, care sa produca proteine imunizante. Potrivit cercetatorilor, aceste varietati de legume sau fructe-vaccinuri prezinta multiple avantaje: sunt mult mai usor de obtinut, de transportat si administrat. In plus, aceste vaccinuri-alimente ar putea reprezenta un mod de asigura protejarea de unele infectii care fac ravagii in tarile sarace.
|