x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 20 mai 2004

VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 20 mai 2004

20 Mai 2004   •   00:00

Radiografiile la femeia insarcinata

Un studiu american recent recomanda mult prudenta in ceea ce priveste radiografiile dentare in cazul viitoarelor mame. Autorii studiului sustin ca radiografiile dentare efectuate in timpul sarcinii ar putea creste riscurile ca nou-nascutul sa vina pe lume sub greutate. Una dintre explicatii ar fi iradierea tiroidei. Chiar daca mai sunt necesare date suplimentare pentru confirmarea acestei ipoteze, totusi, e cazul sa evitati radiografiile in perioada sarcinii.

Testosteronul salvator

Intre nivelul testosteronului si aparitia maladiei Alzheimer se pare ca este o legatura directa. Cercetatorii americani au urmarit nivelul acestui hormon la 574 de barbati intre 32 si 87 de ani. Ei au observat ca la barbatii ce prezinta o crestere a nivelului testosteronului cu 50% riscul instalarii acestei boli scade cu 25%. Totusi medicii inca se abtin sa recomande tratamente pe baza de testosteron. Important este ca acest studiu da posibilitatea depistarii precoce a bolii.

Fonduri pentru medicamente

Farmaciile vor avea fondurile necesare pentru a elibera in continuare medicamentele prescrise asiguratilor in regim gratuit si compensat, sustine Ministerul Sanatatii. Inainte cu un trimestru s-a aprobat deblocarea rezervei de 10% de la Fondul national unic al asiguratilor de sanatate necesara pentru serviciile medicale si medicamente.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă