x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 22 mai 2004

VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 22 mai 2004

22 Mai 2004   •   00:00

Chirurgie sub hipnoza

In ultimul deceniu, hipnoza este din ce in ce mai folosita in clinicile de chirurgie, au relevat mai multi specialisti participanti la Congresul Mondial de Anestezie ce a avut loc recent. Doctorul Marie-Elisabeth Faymonville din Liege, participant la congres, a aratat ca 4.300 de pacienti au fost supusi hipnosedarii in locul anesteziei generale clasice. Anestezia prin hipnoza a fost aplicata in cazul interventiilor de chirurgie plastica sau endocriniene. „Putem estima ca pacientii care se afla sub hipnoza activeaza, la nivelul creierului, o retea care permite tinerea sub control a durerii." Multe studii consacrate hipnozei in chirurgie subliniaza ideea ca pentru a lupta contra durerii, exista pe langa „strategii farmaceutice" si „strategii psihologice". In medicina, in premiera, in 1821, in Elvetia, hipnoza a fost folosita intr-o interventie chirurgicala la san. Dar abia in 1955, aceaste metoda a fost recunoscuta oficial, mai intai de britanici si apoi de americani. (Magda Marincovici)

Ofensiva contra obezitatii

Lupta declansata de OMS contra obezitatii si sedentarismului este pe cale de a fi castigata, desi mai persista unele divergente. Este vorba de pozitia diferita exprimata de tarile participante la dezbaterea strategiei mondiale pentru alimentatie si activitate fizica pentru sanatate. Astfel, Cuba si Senegal regreta ca strategia nu abordeaza problema subnutritiei. Dar soarta importantei strategii se va decide la urne.

Vaccin antitabac

O firma farmaceutica suedeza va incepe testarea la sfarsitul anului a unui vaccin destinat suprimarii dependentei de nicotina, prin blocarea accesului spre creier a acestei substante, diminuand stimulul care induce placerea de a fuma. Firma este in cautarea a 40 de suedezi care sa participe voluntar la testarea vaccinului pentru stabilirea eventualelor efecte.

Producatorii sunt buni de plata

In statul canadian Columbia Britanica, autoritatile au emis o lege prin care firmele producatoare de tigari vor fi obligate sa suporte cheltuielile medicale aparute in urma tabagismului. Bolile cauzate de fumat genereaza costuri de aproximativ 500 de milioane de dolari canadieni pe an, suma decontata pana acum de sistemul de sanatate publica.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă