Oboseala, nervozitate, tristete si parca nu aveti chef de nimic o data cu venirea primaverii. Cati dintre noi nu dau vina pe astenia de primavara? Nu va speriati, nu este o maladie, ci doar o stare pasagera de disconfort psihic si fizic.
Pentru unii, venirea primaverii echivaleaza cu o stare de oboseala accentuata, de tristete si de neliniste. In cazul celor sanatosi, astenia fizica sau psihica este abia perceputa, dar oricine se resimte intr-un fel sau altul o data cu primele zile primavaratice.SCHIMBARI. Primavara poate fi un anotimp dificil pentru persoanele mai sensibile, cu o constitutie fizica anemica. La sfarsitul iernii, atat femeile, cat si barbatii pot resimti lipsa vitalitatii, "cauzata in principal de lumina redusa, de numarul mic de ore petrecute in aer liber, dar si de carentele alimentare. Structurile de personalitate fragile, sensibile sau cele care au traversat anumite evenimente negative de viata resimt in mod acut aceasta stare si apeleaza la specialist", ne spune Gabriela Grigorescu, psiholog la Clinica de Psihiatrie a Spitalului Militar Central Bucuresti. In anotimpul rece se consuma multe alimente conservate sau produse cu aport scazut de vitamine si minerale, ceea ce duce la modificari metabolice. Astenia apare si din cauze externe. Procesele psihologice se schimba primavara. Ne adaptam altui stil de viata, ne imbracam diferit, ba chiar ne comportam altfel.
TRATAMENT. Scopul terapiei in astenie este de a restabili mecanismele metabolismului si de a reconstitui potentialul energetic al pacientului. Acest lucru se realizeaza prin administrarea unor suplimente de vitamine, minerale, oligoelemente si prin respectarea unui regim de viata echilibrat, care sa cuprinda o dieta bogata in vitamine, minerale, un program de somn ordonat si activitate fizica in aer liber. "Cand starea de disconfort este severa se indica tratament medicamentos", precizeaza psihologul Gabriela Grigorescu.
"Nu este o boala"
"Astenia de primavara nu
este o boala, ci o stare de
oboseala, de disconfort fizic
si psihic, resimtita la trecerea
dintre cele doua
anotimpuri. Pentru astenia
de primavara este recomandata
terapia prin lumina,
adica expunerea la razele
soarelui cat mai frecvent.
Oamenii trebuie sa aiba o
activitate fizica bogata, la
piscina, masaj, la sala de
sport, dar mai ales in aer
liber. La sfarsit de
saptamana este foarte bine
sa mearga la munte, sa profite
cat mai mult de razele
soarelui", ne recomanda psihologul
Gabriela Grigorescu.
(STELUTA INDREI )