x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusul gripal, greu de ucis

Virusul gripal, greu de ucis

de Steluta Indrei    |    29 Sep 2005   •   00:00
Virusul gripal, greu de ucis

Medicamentele contra gripei nu mai sunt la fel de eficiente ca acum zece ani, potrivit The Lancet. Motivul: virusurile gripale au dezvoltat rezistenta la tratament.

Medicamentele antigripale, unul dintre putinele mijloace de lupta contra unei eventuale pandemii de gripa aviara, au o eficacitate mai scazuta decat in urma cu zece ani. Motivul: virusurile gripale au inceput sa dezvolte rezistenta la tratament.

Rezistenta virusurilor gripale la medicamentele specifice (antivirale) a crescut cu 12% in ultimii zece ani, arata cel mai vast studiu asupra tratamentelor clasice impotriva gripei, publicat in revista The Lancet. Pentru cercetatori, aceasta este o crestere "alarmanta", in conditiile in care utilizarea antiviralelor reprezinta singura posibilitate de actiune impotriva unei pandemii de gripa aviara, in lipsa unui vaccin.

In acelasi context, mobilizarea contra unei posibile pandemii continua sa ia amploare. Statele Unite au investit 100 de milioane de dolari pentru un vaccin experimental eficient contra virusului gripei aviare (H5N1). In plus, sunt pe punctul de a achizitiona milioane de doze de oseltamivir, unul dintre cele mai recente antivirale ce pot combate virusul H5N1.

SEMNAL. Studiul, realizat de Rick Bright de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Atlanta (CDC Atlanta), a dovedit ca medicamentele clasice contra gripei (amantadina si ritamantadina) sunt din ce in ce mai ineficiente. Acestea sunt folosite de 30 de ani pentru prevenirea si tratarea gripei sezoniere.

Medicamentele antivirale blocheaza infectarea celulelor sanatoase ale organismului cu particule virale. Specialistii insa atrag atentia ca virusurile pot dezvolta rezistenta la aceste medicamente. Rezistenta se formeaza mai ales in unitatile medicale, institutiile de ingrijire a batranilor sau in caminele pentru copii.

MUTATII GENETICE. Incepand din 1991, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii supravegheaza sensibilitatea virusurilor la medicamente. Ultimul mare studiu asupra rezistentei la antivirale dateaza de acum 10 ani. Intre timp, virusul H5N1 izolat la pasari si oameni in Asia de Sud-Est s-a dovedit a contine o mutatie genetica de doua ori mai rezistenta la amantadina si ritamantadina.

Cercetatorii de la CDC Atlanta au studiat 6.524 de virusuri umane de tip A (H3N2), care erau purtatoare de mutatii genetice cunoscute pentru rezistenta lor la antivirale clasice. 392 dintre aceste virusuri (6%) sunt cu certitudine mutanti rezistenti, izolati dupa declansarea gripei aviare in tarile asiatice.

TARI IN PERICOL
In lume, numarul virusurilor gripale rezistente la tratament a crescut de la 0,4% intre 1994 si 1995, pana la 12,3% in perioada 2003-2004. Aceasta rezistenta a inceput sa creasca din anul 2000, in China, unde rezistenta a ajuns la cote alarmante in 2003 - 74%. Urmeaza Hong Kong cu rezistenta de 70% a virusurilor gripale, Taiwan - 23%, Coreea de Sud - 15%. In Statele Unite, rezistenta a atins 15% in primele 5 luni ale anului 2005. In alte 11 tari, printre care Mexic, Canada, Argentina, Brazilia, Peru, Japonia, Thailanda, Franta, Italia, Paraguay, Rusia, au fost izolate virusuri rezistente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rezistenta