x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VITA SANATOASA/Info

VITA SANATOASA/Info

22 Oct 2004   •   00:00

22 OCTOMBRIE 2004
BOLI PARAZITARE. Un studiu epidemiologic pentru depistarea persoanelor suspectate de a fi contaminate de parazitul chistului hidatic se afla in curs de desfasurare in judetul Ialomita. Chistul hidatic este o boala parazitara care se instaleaza pe unele organe interne ale omului in urma consumului de carne infestata. Studiul este concentrat asupra localitatilor Adancata, Garbovi, Manasia, Ion Roata si Armasesti, socotite a fi zone hiperendemice. La actiune participa cadre medicale din judet, mai multi specialisti romani si profesori doctori in medicina din Germania, SUA si Italia.

CODIFICARE 2005. Spitalele vor utiliza, incepand din 2005, o noua modalitate de inregistrare a procedurilor medicale, masura prin care fiecare serviciu medical furnizat de spitale va avea propriul cod de identificare, a declarat Cristian Celea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Codificarea este o etapa indispensabila in finantarea spitalelor, bazata pe caz rezolvat (sistemul DRG). Noua codificare, avand la baza varianta australiana, va fi utilizata de catre casele de asigurari de sanatate pentru finantarea serviciilor prestate de unitatile spitalicesti. Codificarea va fi introdusa in Normele Metodologice de aplicare a Contractului-cadru pe anul 2005.

EXCEPTIE. Medicii de la un spital din Denver (Statele Unite) au acceptat sa efectueze un transplant de rinichi, desi donatorul si primitorul s-au cunoscut prin intermediul unui site Internet si exista suspiciunea ca intre ei a fost incheiat un aranjament financiar, transmite BBC News Online. Bob Hickey, care avea nevoie de un transplant de rinichi, a gasit un donator, in persoana lui Rob Smitty, prin intermediul site-ului MatchingDonors.com, care percepe taxe de 290 de dolari pe luna pentru pacientii care publica anunturi. Jeremiah Lowney, directorul medical al site-ului, a precizat ca acesta este primul transplant aranjat prin intermediul Internetului. Initial, medicii au decis sa nu efectu-eze transplantul, dar conducerea spitalului a hotarat totusi ca acesta sa aiba loc, dupa ce ambele parti au dat asigurari ca donatia nu a fost insotita de nici o tranzactie financiara.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă