Profesor doctor Mihai Gheorghe (foto), seful Clinicii de Psihiatrie din cadrul Spitalului Militar Central, explica rolul deosebit de important al creierului. "Creierul nostru a fost programat genetic sa facem fata la anumite eforturi fizice sau psihice. Daca noi nu respectam acest echilibru genetic si ne expunem mai mult decat putem sa facem prin ceea ce am fost programati, sigur ca vom plati."
STELUTA INDREI
|
NEUROHORMONI. In creierul nostru avem anumite substante care ne fac mai agresivi, mai impulsivi, dar in acelasi timp ne fac mai dinamici sau ne predispun la lucruri mai putin pozitive, risc mai mare pentru depresie, insomnie sau pentru consum mai inalt de alcool si nicotina. Serotonina pe care o avem in creier este un hormon care ne predispune catre un asemenea tip de comportament. Altii sunt opusi, mai adinamici, cu performante ceva mai scazute, mai fatigabili, mai emotionali. Ei merg pe versantul celalalt, noradrenalina fiind alta substanta din creier care se descarca mai frecvent la cei mai emotivi. Mai exista un neurohormon care are un rol deosebit in reglarea somnului.
Melatonina este un hormon care poate sa ne asigure o viata linistita si un ritm circadian normal, daca secretia ei este normala. Secretia ei este controlata de secretia de cortizon. Asadar, in creierul nostru exista si un echilibru al unor substante, care asigura acel grad necesar de normalitate in ceea ce priveste existenta noastra de zi cu zi.
Citește pe Antena3.ro