x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vital - Creierul, "Seniorul" organismului nostru

Vital - Creierul, "Seniorul" organismului nostru

27 Ian 2005   •   00:00

Profesor doctor Mihai Gheorghe (foto), seful Clinicii de Psihiatrie din cadrul Spitalului Militar Central, explica rolul deosebit de important al creierului. "Creierul nostru a fost programat genetic sa facem fata la anumite eforturi fizice sau psihice. Daca noi nu respectam acest echilibru genetic si ne expunem mai mult decat putem sa facem prin ceea ce am fost programati, sigur ca vom plati."


STELUTA INDREI

Totul trece prin creier: ne bucuram prin creier si suferim tot prin creier. De aceea, creierul este organul care trebuie cel mai mult respectat. "Daca omul se iubeste pe sine, atunci creierul lui este un reper, pentru ca acesta este un organ indispensabil. Si deocamdata, transplanturi de creier nu sunt si probabil nici nu vor fi vreodata posibile. Iar prin creier trece totul, trece bucuria, trece victoria, dar si suferinta omului, la nivel de organ, dar si la nivel de psihic. Din acest motiv, creierul poate primi apelativul de "Senior" al organizarii somatice. El este suprema tinta pe care trebuie sa o respectam", este de parere profesor doctor Mihai Gheorghe.

NEUROHORMONI. In creierul nostru avem anumite substante care ne fac mai agresivi, mai impulsivi, dar in acelasi timp ne fac mai dinamici sau ne predispun la lucruri mai putin pozitive, risc mai mare pentru depresie, insomnie sau pentru consum mai inalt de alcool si nicotina. Serotonina pe care o avem in creier este un hormon care ne predispune catre un asemenea tip de comportament. Altii sunt opusi, mai adinamici, cu performante ceva mai scazute, mai fatigabili, mai emotionali. Ei merg pe versantul celalalt, noradrenalina fiind alta substanta din creier care se descarca mai frecvent la cei mai emotivi. Mai exista un neurohormon care are un rol deosebit in reglarea somnului.

Melatonina este un hormon care poate sa ne asigure o viata linistita si un ritm circadian normal, daca secretia ei este normala. Secretia ei este controlata de secretia de cortizon. Asadar, in creierul nostru exista si un echilibru al unor substante, care asigura acel grad necesar de normalitate in ceea ce priveste existenta noastra de zi cu zi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă creierul creier