Zirconiul devine rapid materialul de elecţie pentru realizarea coroanelor dentare. Oxidul de zirconiu este un material ceramic foarte rezistent, utilizat de exemplu în medicina generală pentru proteze de şold.
Zirconiul devine rapid materialul de elecţie pentru realizarea coroanelor dentare. Oxidul de zirconiu este un material ceramic foarte rezistent, utilizat de exemplu în medicina generală pentru proteze de şold. Rezistenţa deosebită la presiune îl face capabil să suporte solicitările masticatorii şi uzura de fiecare zi fără a se fractura. Şi, la fel de important, are o transluciditate similară cu cea a dinţilor naturali. Datorită absenţei suportului metalic, lumina este reflectată de o coroană de zirconiu la fel ca la un dinte natural. Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important dacă noile coroane sunt localizate la nivelul dinţilor frontali şi mai ales dacă ele se vor învecina cu dinţii naturali. O altă calitate majoră a zirconiului este absenţa coroziunii. Astfel, reacţiile gingivale, cum ar fi lizereul (dunga) cenuşiu din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice, nu mai apar. De asemenea, lipseşte gustul metalic atât de deranjant.
Nu provoacă alergii
Coroanele de zirconiu sunt mai uşoare decât cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrări protetice se realizează mult mai repede. Acest lucru este foarte important în special în cazul punţilor dentare cu multe elemente. Riscul de alergie în cazul zirconiului este nul. Nu există pacienţi alergici la acest material, este biocompatibil şi bioinert. Zirconiul este inert şi din punct de vedere termic. El nu conduce căldura, astfel încât variaţiile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) şi astfel scade riscul apariţiei iritaţiei pulpare. Precizia lucrării din zirconiu este garantată de realizarea structurii interne de către computer prin tăierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorită adaptării extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu material biocompatibil care nu produce iritaţii pulpare. Tehnologia sofisticată utilizată pentru realizarea lucrărilor din zirconiu, precum şi faptul că zirconiul de calitate este scump fac ca preţul unei coroane de acest tip să fie ridicat.
PREŢURI. Pentru a depăşi bariera preţului, anumiţi producători au ales să realizeze coroane cu un conţinut scăzut de zirconiu pentru a obţine un produs mai ieftin. Studiile au arătat însă că aceste coroane mai ieftine sunt insuficient de rezistente pentru a suporta presiunile masticatorii fără a se sparge. În concluzie, este mai bine să evitaţi coroanele ieftine de zirconiu. Acesta este un material de calitate obţinut printr-un proces tehnologic complex, iar calităţile sale justifică pe deplin preţul ridicat.