x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sănătatea la control. Testele pe care ar trebui să și le facă orice femeie (I)

Sănătatea la control. Testele pe care ar trebui să și le facă orice femeie (I)

09 Ian 2018   •   20:10
Sănătatea la control. Testele pe care ar trebui să și le facă orice femeie (I)

Se spune că e mai simplu să previi decât să tratezi. Iar medicina modernă a dezvoltat nenumărate teste de tip screening la care putem să apelăm pentru a elimina riscul apariției unor boli la care femeile sunt de obicei mai expuse decât bărbații. Iată o listă cu aceste teste și vârstele la care este recomandat să le faci.

Audiograma. Dacă nu reușești mereu să auzi ce spun cei din jur, auzi un țiuit ciudat în ureche sau ai senzația permanentă de urechi înfundate, este cazul să te programezi la un astfel de test. Cu atât mai indicat este și dacă ai în familie persoane care și-au pierdut parțial sau complet auzul. Otoscleroza, o boală genetică ce favorizează creșterea anormală a osului din urechea internă e mai prevalentă la femei dect la bărbați și poate apărea în tipul sarcinii sau între vârstele de 15 și 30 de ani. Testul constă în ascultarea la căști a unor sunete și diferențierea între mai multe tonuri și frecvențe. Este bine să faci o audiogramă la fiecare 2-5 ani.

Testul densității osoase. Acest test determină riscul de osteoporoză, o boală invalidantă care afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar 80% dintre aceștia sunt femei. Testul este recomandat după vârsta de 65 de ani și apoi, la fiecare cinci ani. Femeile pot pierde până la o treime din masa osoasă, la cinci-șapte ani după instalarea menopauzei, așa că dacă cântărești mai puțin de 57 de kilograme, ai fumat sau ai în familie un istoric de osteoporoză, ar fi bine să își faci testul chiar mai devreme. Dacă rezultatele testului vor indica faptul că ai o densitate osoasă scăzută, atunci medicii îți vor recomanda să consumi cel puțin 1000 de miligrame de calciu zilnic împreună cu cel puțin 400 de unități de vitamina D.

Examenul clinic al sânului și mamografia. Ambele teste pot depista cancerul la sân în faze incipiente, tratabile. De altfel, studiile arată că dacă boala este descoperită devreme, rata de supraviețuire la 5 ani apare în 97% din cazuri. Începând cu vârsta de 20 de ani ar trebui efectuat examenul manual al sânului de către medicul curant. După 40 de ani este indicat să faci o mamografie o dată pe an. În general, este bine să programezi mamografia chiar după încheierea menstruației.

Colonoscopia. Este testul care detectează cancerul colorectal înainte să apară simptomele. În acest stadiu, boala poate fi tratată. În general, medicii recomandă ca acest examen să fie făcut la vârsta de 50 de ani. Totuși, dacă în familie există un istoric de cancer colorectal este bine să faci testul la o vârstă cu 10 ani mai mică decât cea la care au fost diagnosticate rudele tale. Dacă nu există probleme în familie, poți repeta acest test o dată la 10 ani.

Examen complet al ochilor. Este indicat pentru a preveni orice fel de probleme oculare, d ela modificarea dioptriilor până la glaucom sau cataractă. Cu atât mai mult cu cât dacă sunt descoperite din timp, multe dintre aceste probleme pot fi ținute sub control. Chiar dacă ai vederea bună, la vârsta de 40 de ani este indicat un control medical complet al ochilor, după care acesta trebuie repetat la fiecare doi ani, până la vârsta de 65 de ani. După această vârstă, controlul ar trebui să fie annual. Dacă suferi de diabet sau în familia ta există cazuri de glaucom, fă-ți testul înainte de vârsta de 40 de ani. Dacă porți lentile de contact, mergi la oftalmolog anual.

Profilaxie dentară. La stomatolog nu trebuie să ajungi doar când ai abces sau te doare o măsea. Un control profilactic poate juca un rol decisiv în prevenirea cancerului oral, al bolii parodontale sau a cariilor. De două ori pe an ar trebui să ajungi la medicul dentist pentru un detartraj și un control de rutină. Dacă ești gravidă sau iei pilule contraceptive poți fi predispusă la boli gingivale. Dacă fumezi sau bei alcool mai mult decât ocazional poți fi mai expusă la riscul de cancer oral și boală parodontală.

Spirometrie. Este o testare a respirației și a capacității pulmonare, indicată mai ales dacă ești fumătoare, dacă fumezi un pachet de țigări pe zi, ai o tuse seacă recurentă sau chiar un șuierat deranjantatunci când tușești. E bine să faci testul chiar și în cazul în care ai renunțat la țigări dar ai fumat mulți ani. Dacă rezutatele nu sunt normale, medicul ar putea recomanda o tomografie computerizată (CT) în zona pipeitului, pentru a depista un potențial caner pulmonar.

×
Subiecte în articol: teste femei analize