x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 modalități în care să acționezi, dacă partenerul tău suferă de depresie

5 modalități în care să acționezi, dacă partenerul tău suferă de depresie

21 Iun 2018   •   12:16
5 modalități în care să acționezi, dacă partenerul tău suferă de depresie

Depresia este din ce în ce mai prezentă și de multe ori este tratată cu superficialitate de societate. Yourtango.com prezintă cinci lucruri pe care trebuie să le faci dacă partnerul tău este în depresie. Depresia este un hoț al fericirii, sănătății, o stare de suferință, care aduce cu sine simptome ale durerii. Totul poate să fie bine și doar un singur lucru poate declanșa un val de emoții. 

1. Ascultă activ, fără intenția de a încerca să „repari” ceva

A asculta activ înseamnă a fi „total concentrat asupra lucrurilor care se spun, ci nu doar a asculta pasiv mesajul pe care îl auzi”. Cei care suferă de depresie vor să fie ascultați și să nu li se spună ce au de făcut, pentru că adevărul este că nimeni nu poate „repara” depresia. În ciuda faptului că ești bine intenționat, nu ai cum să repari ceva. 

2. Prezintă realitatea

Când episoadele de depresie au loc, sentimele de singurătate, eșec și alte emoții negative pot distorsiona realitate. Dacă partenerul tău suferă de despresie, este important să prezinți lucrurile din perspectiva corectă. Reamintește-i persoanei de lângă tine despre lucrurile pozitive din jurul ei și nu o lăsa să se concentreze pe cele negative. Când persoana de lângă tine are un astfel de episod, aceasta are nevoie să îi amintești ce este real și ce nu. 

3. Ai răbdare

Răbdarea este de aur pentru cei care suferă de depresie. Vor fi multe nopți de plânsete, dezamăgiri, însă răbdarea venită din partea ta va fi profund apreciată. 

4. Sprijină-ți partenerul

Sprijinul este absolut necesar într-o relație obișnuită și mai ales într-o relație în care depresia este un factor. Sprijinul are semnificații diferite pentru fiecare om în parte, așa că întreabă ce înseamnă pentru partenerul tău. 

5. Ai grijă de el/ea

Există modalități specifice de a avea grijă de oamenii care suferă de depresie. Unii au nevoie să le reamintești să-și ia medicamentele, alții au nevoie de sprijin moral când merg la terapie. Bolile mentale sunt la fel de serioase ca cele fizice, motiv pentru care grija ta trebuie să fie la fel de mare în ambele situații. 

×
Subiecte în articol: depresie sfaturi