x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 vitamine și minerale pe care nu ar trebui să le administrăm sub formă de suplimente

5 vitamine și minerale pe care nu ar trebui să le administrăm sub formă de suplimente

16 Ian 2016   •   10:23
5 vitamine și minerale pe care nu ar trebui să le administrăm sub formă de suplimente

Suntem sfătuiți constant să luăm diferite suplimente: medicul recomandă calciu pentru oase, prietenul cel mai bun ne vorbește despre importanța fierului, iar colegul de muncă își ia în fiecare zi pastila de vitamina B6.

Dacă v-ați săturat de toate pastilele pe care trebuie să le luați, există o modalitate de a vă simplifica existența: renunțați la unele din ele. Lorraine Maita, reputat medic american, atrage atenția asupra faptului că unele vitamine și minerale administrate sub formă de suplimente sunt nu doar inutile, ci și nocive după o anumită perioadă.

Potrivit Prevention.com, cele cinci suplimente la care ar trebui să renunțați sunt:

1. Calciu
De-a lungul anilor, în special femeilor li s-a spus că suplimentele de calciu sunt esențiale pentru oase puternice și sănătoase. Mesajul este eronat, susține Maita: „Noile cercetări arată că suplimentele de calciu nu ajung în oase așa cum ar trebui, ci se depun pe artere și țesuturi, crescând riscul unui atac de cord”. În plus, suplimentele de calciu pot favoriza formarea pietrelor la rinichi.

Puteți obține cantitatea necesară de calciu consumând vegetale verzi, somon, sardine, fasole boabe, migdale și broccoli, nu lactate, așa cum s-a crezut până acum.


2. Vitamina E

Dacă în trecut se considera că vitamina E reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, Alzheimer, cataractă și cancer, cele mai recente cercetări au arătat că această vitamină crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile. Cantitatea de vitamina E din majoritatea multivitaminelor nu este atât de mare încât să cauzeze acest efect. Puteți folosi în continuare vitamina E pe piele pentru hidratare.


3. Iod
Deși mulți naturopați recomandă suplimente de iod, acestea nu ar trebui administrate decât sub supravegherea strictă a medicului. Oligoelementul este asociat cu glanda tiroidă, fiind un compus cheie pentru secretarea hormonilor. „Prea mult sau prea puțin iod poate scădea activitatea glandei tiroide, afecțiune cunoscută ca hipotiroidism”, afirmă specialista, prin urmare, nu luați niciodată suplimente în necunoștință de cauză.

Iodul se află în mod natural în multe alimente și de aceea, deficiențele de acest tip sunt rare. Dacă aveți îndoieli în acest sens, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră, care vă va face analizele necesare.


4. Fier
Acest mineral ajută la formarea hemoglobinei, un compus al sângelui care transportă oxigenul din plămâni în corp. Fierul este necesar și pentru funcționarea celulară normală și sintetizarea unor anumiți hormoni.

Totuși, nu ar trebui să administrați acest supliment dacă analizelele de laborator nu confirmă o deficiență. Excesul de fier este dăunător ficatului, pancreasului și inimii.


5. Vitamina B6
Cele opt vitamine B, cunoscute sub denumirea de „complexul B” sunt esențiale pentru o stare de sănătate optimă, ajutând corpul să transforme mâncarea în combustibil. Dat fiind faptul că vitaminele B sunt prezente în foarte multe alimente, precum fructe, legume, cereale integrale, pui și pește, suplimentele sunt inutile.

Mai mult decât atât, studiile au demonstrat că vitamina B6 administrată în cantități mari, pentru o lungă perioadă de timp este toxică.
 

×