x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A vedea pieptul cu stetoscopul

A vedea pieptul cu stetoscopul

26 Apr 2006   •   00:00

In 1816, un tAnar doctor din Paris avea sa faca una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei: stetoscopul. Acum, banal si totusi de nelipsit clinicianului, stetoscopul a fost inventat relativ tArziu, n secolul al XIX-lea.

Pe cAnd consulta o femeie, René Théophile Laennec s-a simtit stAnjenit sa aplece urechea pe pieptul acesteia, asa cum se obisnuia pAna atunci n toate cabinetele medicale. Si-a adus aminte ce nvatase n copilarie, cum ca sunetele pot trece prin obiecte solide. El a rasucit 24 de foi de hArtie, carora le-a dat forma unui tub subtire. A pus apoi capatul unui tub la ureche, iar celalalt capat pe pieptul femeii, pentru a ausculta zgomotele inimii si plamAnilor. A fost ncAntat sa descopere ca sunetele nu doar ca circulau prin tubul de hArtie, dar erau si amplificate. Initial, Laennec a numit instrumentul medical „cilindru“, dar a revenit apoi cu o noua denumire: stetoscop, care n limba greaca nseamna „a vedea pieptul“. Apoi, medicul francez si-a construit acasa un mic atelier n care a confectionat stetoscoape din tuburi de lemn.

IMBUNaTatIRI

De-a lungul anilor, alti medici au adus mbunatatiri stetoscopului care n scurt timp a devenit simbolul medicului priceput. Notabila a fost contributia lui Pierre Adolphe Piorry n 1828. El a adaugat stetoscopului o piesa de forma unei trompete ce permitea o mai buna captare a sunetelor. Tot Piorry a creat stetoscopul cu tub flexibil. Pentru a se feri de diferite infectii pulmonare, unii doctori confectionau stetoscoape cu tub lung, ce i tinea la distanta de pacient. Stetoscopul pentru copii era mai scurt decAt unul obisnuit. Pentru clientela rafinata, medicii aveau stetoscoape din fildes sau placate cu argint.

Stetoscopul monoauricular (care permitea auscultarea cu o singura ureche) a fost folosit n lume peste 30 de ani, pAna cAnd medicii s-au gAndit ca un stetoscop biauricular ar putea fi mai eficient. Primul stetoscop biauricular introdus n practica medicala i-a apartinut americanului George Cammann n 1852. Si acestui model i s-au adus mbunatatiri pAna la stetoscopul aflat astazi n practica medicala.

×
Subiecte în articol: istoria medicinei stetoscopul