x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ace de cojocul gripei

Ace de cojocul gripei

de Magda Marincovici    |    25 Oct 2005   •   00:00
Ace de cojocul gripei
SANATATEA NOASTRA
Vaccinul este o substanta produsa printr-o anumita tehnologie si care administrata organismului determina formarea de anticorpi pentru o anume boala care apare intr-un interval de timp mai mult sau mai putin bine delimitat. Anticorpii protejeaza organismul de acea afectiune.

Sunt vaccinuri care asigura protectie de 100% in fata unei boli si sunt altele care protejeaza intre 80% si 90%. Persoanele vaccinate contra rujeolei nu mai fac aceasta boala si totusi unele fac forme usoare. Fac ceea ce spun specialistii "o schita de boala". In cazul vaccinului antigripal, protectia este de pana la 90%.

Reactii

"Sunt persoane care chiar dupa ce s-au vaccinat antigripal prezinta simptome aparent gripale, dar nu e gripa. Este o confuzie pe care o poate face omul obisnuit. El confunda gripa cu guturaiul. Trebuie spus ca pentru siguranta de 100% in ceea ce priveste diagnosticul de gripa se face o analiza serologica speciala. Institutul Cantacuzino este cel care face aceasta analiza si precizeaza tipul de gripa izolat A, B..." , spune doctorul Gheorghe Enache, medic primar in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes" din Bucuresti.

Gradul de protectie asigurat de vaccin este in legatura directa cu rezistenta specifica fiecarui organism. Astfel, la un organism imunodeprimat (ciroza, diabet), gradul de protectie conferit de vaccin va fi mai redus.

Vaccinul antigripal din momentul de fata este eficient numai in sezonul rece 2005-2006. Pentru aceasta perioada nu trebuie administrate mai multe vaccinuri. Daca vaccinul impotriva hepatitei se repeta la 5 ani, in cazul gripei, formula vaccinului este diferita de la an la an si de aceea trebuie facut anual.

Cine nu se poate vaccina?

Bolnavii de cancer in tratament cu citostatice, cei cu insuficienta renala care fac hemodializa nu sunt vaccinati antigripal. In categoria persoanelor care nu se vor vaccina sunt incluse si femeile insarcinate. Toate virusurile provoaca malformatii ale fatului, dar mai ales virusul gripal. Este foarte important ca in perioada de sarcina femeia sa se fereasca de virusuri. Pericolul creste daca femeia gravida contracteaza virusul, oricare ar fi el, in primele trei luni de sarcina, cand se formeaza organele fatului. De asemenea, vor evita vaccinul antigripal persoanele alergice la oua. "De aceea, esential este ca fiecare persoana care vrea sa se vaccineze antigripal sa consulte mai intai medicul. El cunoaste bolile de care sufera si poate spune daca este bine sau nu sa se vaccineze. Exista tentatia de a merge la farmacie si a lua vaccinul fara a avea o recomandare. Ceea ce este gresit", spune medicul Gheorghe Enache.

Cine trebuie sa se vaccineze?

Bolnavii cu diabet, cu ciroza hepatica, cu imunodepresie nu foarte severa pot sa se ajute cu acest vaccin impotriva gripei. Exista si marea grupa a persoanelor sanatoase care au nevoie de acest vaccin. Sunt persoane sanatoase, dar cu risc: personalul medico-sanitar, personalul din cazarmi, scoli, gradinite, internate. Iar in situatia de fata, in tara noastra, o prioritate a reprezentat-o populatia din localitatile cu focare de gripa aviara. Este recomandat vaccinul persoanelor care fac frecvent viroze respiratorii, celor cu afectiuni cardiace.

Cand facem vaccinul?

In cursul lunii octombrie pana la jumatatea lunii noiembrie putem sa ne vaccinam pentru a se forma anticorpii. Mai ales ca gripa debuteaza in decembrie si sunt inregistrate cazuri in martie, chiar si aprilie.

Persoana care se vaccineaza nu trebuie sa aiba o afectiune respiratorie si febra, o afectiune acuta, care se presupune ca intr-un interval scurt se rezolva. In timpul convalescentei la acea boala acuta se poate face vaccinul.

Sunt posibile reactii adverse la vaccin. La 2-3 zile de la vaccinare pot aparea febra, mai mica sau mai mare, durerea de cap, eritem local (roseata), tulburari digestive - varsaturi, diaree, simptome care mimeaza tot o boala infectioasa. Sunt reactii adverse admise la administrarea in general a unui vaccin. Aceste simptome dispar treptat cu sau fara tratament. Daca nu dispar, atunci va fi consultat medicul.

Vaccinul poate fi administrat si copiilor, si adultilor. Medicii de boli infectioase spun ca, incepand de la varsta de doi ani, se poate face vaccinul. Pediatrii nu impartasesc aceasta solutie. Ei considera ca vaccinarea antigripala trebuie inceputa dupa varsta de 6-7 ani. Dar ideea de baza este ca vaccinul la copil se face dupa consultarea medicului. Se administreaza jumatate de doza si, daca e cazul, se face un rapel la un interval stabilit de medic.

Vaccinul romanesc este similar vaccinurilor de import. Gradul de protectie si reactiile adverse ale vaccinului romanesc sunt identice celor straine. Sunt persoane care se vaccineaza in fiecare an neaparat cu alt vaccin pentru a nu se crea obisnuinta. Doctorul Gheoghe Enache considera neintemeiat gestul, deoarece in fiecare an sunt in circulatie alte tulpini si practic este un alt vaccin. Este de fapt un vaccin diferit de cel administrat in anul precedent.

Vaccin si/sau antivirale?

"Daca gripa a intervenit in perioada de la vaccinare pana la formarea anticorpilor putem sa luam antivirale care actioneaza imediat. Trebuie retinut aici ca protectia in fata gripei apare in cateva saptamani de la administrarea vaccinului. Formarea anticorpilor apare la intervale diferite: la unii mai repede, la altii chiar dupa doua saptamani. Cu cat o persoana este mai sanatoasa, cu atat anticorpii se formeaza mai repede.

Fara aspirina

Bolnavilor de gripa nu li se va da aspirina. Acest medicament poate provoca Sindromul Raye extrem de sever. In timp ce unele viroze se pot trata chiar de la sine, gripa este o boala care genereaza complicatii, uneori foarte severe.

Sunt inregistrate afectiuni cardiace, in special miocardita; afectiuni respiratorii, mai ales pneumonia gripala cu evolutie grava; afectiuni neurologice de tipul meningitei gripale, encefalita. Febra, durerile de cap pot fi simptome comune gripei si guturaiului.

In schimb, durerile musculare sunt caracteristice gripei.

VACCINUL ANTIGRIPAL HOMEOPATIC. Doctorul Gabriela Fagarasanu spune ca "vaccinul antigripal homeopatic este obtinut din tulpinile care se estimeaza a fi in circulatie in sezonul rece 2005-2006. Sunt aceleasi tulpini continute in vaccinul antigripal prescris de medicul alopat". Vaccinul antigripal homeopatic se prezinta sub forma de granule, ca si alte medicamente homeopatice. Modul de administrare al vaccinului este simplu. Pentru a creste rezistenta organismului, inainte cu 5-6 zile de a face acest vaccin, se va lua imunorezistar sau imunogrip, macerate glicerinice. Apoi se ia doza de 5 granule din vaccinul homeopatic si se continua cu imunorezistar sau imunogrip pana se termina flaconul. "Daca evolutia gripei capata caracter sever, se poate repeta modul de administrare dupa 30 de zile de la prima administrare", precizeaza medicul Gabriela Fagarasanu. Medicul este cel care prescrie tratamentul si dozele atat adultilor, cat si copiilor.
×
Subiecte în articol: gripă vaccin vaccinul gripei antigripal