x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ADN-ul a facut lumina la WTC

ADN-ul a facut lumina la WTC

de Steluta Indrei    |    29 Noi 2005   •   00:00
ADN-ul a facut lumina la WTC
STIINTA
50 de victime ale atentatelor de la 11 septembrie 2001 au putut fi identificate datorita ADN-ului, potrivit unui articol publicat de prestigiosul cotidian francez Le Figaro.

Atentatele contra turnurilor gemene World Trade Center (WTC) din New York, de la 11 septembrie 2001, au facut oficial 2.749 de victime. Doar 1.594 de persoane au putut fi identificate, dintre care aproape jumatate - 850 - cu ajutorul tehnicilor de analiza a ADN-ului. Echipa de experti geneticieni si medici, care au aplicat aceasta procedura de o amploare fara precedent, au explicat etapele intr-un raport dat publicitatii de revista americana Science, citata de Le Figaro.

Exista un precedent


Utilizarea metodelor de analiza a ADN-ului in scopul identificarii victimelor unor accidente nu reprezinta o noutate. Tehnica a fost deja folosita in cazul accidentelor de avion sau de tren, dar pana la 11 septembrie 2001 aceasta nu a fost aplicata decat in circumstante in care numarul mortilor nu depasea 500. In plus, in cazurile precedente, sarcina oamenilor de stiinta a fost mai simpla, intrucat corpurile victimelor au fost gasite aproape intacte sau in stare relativ buna.

Mai mult decat atat, in cazul accidentelor de avion, autoritatile au la dispozitie lista de imbarcare a pasagerilor, ceea ce permite aflarea identitatii acestora si a echipajului. Insa nimic din toate acestea nu s-a intamplat in atentatele de la 11 septembrie. Anchetatorii au pornit de la indicii sumbre: 5.000 de disparuti proveniti atat de la exploziile avioanelor, cat si de la incendiile consecutive si prabusirea celor doua cladiri.

Resturi umane carbonizate


"Resturile umane au insemnat cateva corpuri aproape complete si o multitudine de mici fragmente de os carbonizate, si acestea deseori greu de diferentiat dintre materialele nonorganice. Incendiile, care au durat peste trei luni, au carbonizat resturile umane la temperaturi uriase. In plus, prabusirea turnurilor gemene a fragmentat si a pulverizat corpurile victimelor, amestecandu-le cu materialele din imobile. Multe fragmente de tesut uman au fost descoperite cu multe luni dupa atentate, iar infectiile bacteriene au afectat resturile umane. Toti acesti factori au facut depistarea ADN-ului foarte dificila sau aproape imposibila", a relatat Leslie Biesecker, coordonatorul echipei de cercetare.

Identificarea victimelor a fost complicata de faptul ca tehnica de analiza a ADN-ului necesita esantioane complete de referinta pentru a permite comparatii. Adica esantioanele prelevate de la resturile umane trebuie comparate cu esantioane provenind de la victime (fire de par, periuta de dinti…). Acest lucru nu a fost posibil pentru toate victimele. Din acest motiv s-a recurs la prelevarea de probe de ADN de la familiile disparutilor. Expertii au catalogat, au arhivat si au analizat in total 20.120 de fragmente de tesut uman apartinand victimelor.

La momentul respectiv nu exista infrastructura medico-legala capabila sa se ocupe de o situatie atat de ampla. Astfel, biroul municipal al medicului-sef al orasului New York si Departamentul Politiei Statului New York, autoritati responsabile cu analiza esantioanelor de ADN, au solicitat Institutului National de Justitie sa constituie un grup de experti care sa se ocupe de identificarea victimelor. Asa a luat fiinta KADAP, echipa care a pus la punct procedurile si tehnicile utilizate.

Tehnica minisatelitilor


Tehnica de identificare s-a bazat pe analiza polimorfismelor genetice, acele parti ale ADN-ului care variaza de la un individ la altul. Fiecare persoana are un polimorfism genetic unic. In acest scop, cercetatorii americani au utilizat cea mai performanta tehnica - analiza minisatelitilor. Astfel a fost posibila identificarea a 40% dintre esantioanele in cazul carora procedura standard a esuat. Dar, in final, asocierea diferitelor metode a permis atingerea numarului de 850 de victime identificate datorita ADN-ului.

Din pacate, exista in continuare victime ramase neidentificate. Dar autorii studiului si autoritatile new-york-eze estimeaza ca in cazul lor nu mai este nici o speranta. Vor ramane in continuare printre persoanele date disparute la World Trade Center.

ELICEA VIETII. ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic) este supranumit "elicea vietii". "El reprezinta substratul molecular al ereditatii, detinand codificat informatia genetica a fiecarui organism, pe care o transmite generatiilor urmatoare. Este o macromolecula constituita din doua catene (benzi) de polinucleotide care se dispun spatial sub forma de spirala dubla helicoidala. Aceste catene contin o multime de segmente de diverse dimensiuni, numite gene. Fiecare gena codifica o informatie. Intre aceste gene exista si segmente foarte scurte, denumite «minisateliti» sau VNTR. Minisatelitii reprezinta amprenta genetica a fiecarui individ, diferentiindu-l de ceilalti", explica dr. Marius Dumitrescu, seful Laboratorului Anatomo-Patologic din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central.
×
Subiecte în articol: adn-ului