x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la BFA. Substanța periculoasă din recipientele de plastic. Provoacă grave tulburări hormonale

Atenție la BFA. Substanța periculoasă din recipientele de plastic. Provoacă grave tulburări hormonale

de Redacția Jurnalul    |    14 Sep 2023   •   19:00
Atenție la BFA. Substanța periculoasă din recipientele de plastic. Provoacă grave tulburări hormonale

O substanță care afectează grav sistemul endocrin este prezentă în organismul locuitorilor din Europa.

Bisfenolul A (BFA) se află în mai multe produse de consum, precum sticlele de plastic, și este asociat cu dezechilibre hormonale care duc la dezvoltarea cancerului de sân ori infertilitate. 

"În cadrul unei recente iniţiative de bio-monitorizare umană, HEM4EU, BPA a fost detectat la 92% dintre participanţii adulţi din 11 ţări europene", transmite AEM.

Autoritatea Europeană  pentru Siguranţa Alimentară (AESA) a revizuit în scădere deza zilnică maximă admisă de bisfenol A, în luna aprilie 2023. Decizia a fost luată pe baza unui studiu desfășurat "în 11 ţări care au participat la iniţiativa de bio-monitorizare a BPA, iar nivelul de depăşire a variat între 71% şi 100%".

"Este probabil ca, în realitate, toate cele 11 ţări să prezinte rate de depăşire de 100% a nivelurilor de expunere peste pragurile de siguranţă", a avertizat agenţia.

Noua doză admisă este mult inferioară comparativ cu cea anterioară.  Autoritatea a împărţit-o la 20.000, în raport cu o evaluare anterioară, opinie contestată de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Dar agenţia europeană de supraveghere a mediului este convinsă că expunerea la BPA "depăşeşte cu mult nivelurile acceptabile de siguranţă pentru sănătate, ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea a milioane de persoane".

Acest produs şi doi dintre înlocuitorii săi (bisfenol S şi bisfenol F) au fost măsuraţi între 2014 - 2020 în probele de urină prelevate de la 2.756 de adulţi din 11 ţări.

Pragurile acceptabile de siguranţă au fost depăşite în cea mai mică măsură în Elveţia, în proporţie de 71%, în timp ce în Franţa, Luxemburg şi Portugalia nivelurile au fost mai mari decât aceste praguri în 100% dintre cazuri, conform AEM, care a precizat că depăşirile raportate sunt cifre minimale.

Unele state europene au interzis deja BFA din recipientele alimentare, un exemplu în acest sens fiind Franța. 

UE și SUA au restricționat utilizarea acestuia însă decizia nu a fost pusă în aplicare, scrie Agerepres.

×