x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ai grijă ce mănânci. Verifică ONLINE lista oficială a E-urilor şi a aditivilor alimentari

Ai grijă ce mănânci. Verifică ONLINE lista oficială a E-urilor şi a aditivilor alimentari

15 Noi 2011   •   09:05
Ai grijă ce mănânci. Verifică ONLINE lista oficială a E-urilor şi a aditivilor alimentari

Comisia Europeana a initiat doua noi legi pentru utilizarea aditivilor alimentari in Uniunea Europeana. Oficialii de la Bruxelles spun ca ingredientele din mancarea pe care o consumam vor fi astfel mai atent monitorizate. Cele doua acte normative vor intra in vigoare in iunie 2013.

Unul dintre cele doua acte se refera la lista aditivilor din ingredientele alimentare cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive si se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Lista aditivilor din produsele alimentare este, de asemenea, disponibila intr-o baza de date online, si va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de control sa identifice cu usurinta aditivii care sunt autorizati intr-un anumit produs alimentar.

VEZI AICI LISTA ADITIVILOR

Aditivii alimentari sunt substante care se adauga la alimente dintr-o varietate de motive tehnice, precum conservarea, stabilizarea, colorarea, indulcirea.

"Ziua de astazi (n.r. luni) reprezinta un moment important in eforturile noastre de consolidare a sigurantei alimentare in Uniunea Europeana", a declarat comisarul pentru sanatate si consumatori, John Dalli, potrivit comunicatului citat de Mediafax.

Instituirea celor doua liste reprezinta un pas important in punerea in aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat in decembrie 2008.

Noua lista face sa fie foarte clar, de exemplu, ca la unele categorii de alimente sunt autorizati foarte putini aditivi sau chiar sunt complet interzisi. Asa se intampla, de exemplu, in cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor fainoase, al painii simple, al mierii, al apei si al sucului de fructe.

In alte categorii, de regula cele privind produse alimentare cu grad inalt de prelucrare, precum dulciurile, snacks-urile, sosurile si bauturile aromatizate, se autorizeaza un numar mare de aditivi.

In plus, lista de aditivi care pot fi adaugati la alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente sa ramana limitata.

Pe langa instituirea celor doua liste, noua legislatie prevede, de asemenea conditii bine determinate in care se pot adauga aditivi la alimente, o impartire a alimentelor in categorii cu aditivii enumerati intr-o maniera clara, in functie de categoriile de alimente la care pot fi adaugati, un program pentru deplina reevaluare a sigurantei tuturor aditivilor autorizati, orientari si instructiuni clare pentru solicitantii de noi utilizari de aditivi alimentari.

80% dintre romani nu realizeaza ce cumpara

In Romania, un studiu recent arata ca atunci cand cumpara un produs alimentar, putini se uita pe eticheta ca sa vada ce contine. Practic, 80% dintre romani nu stiu ce presupune o alimentatie sanatoasa.

70% dintre romanii din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani spun ca pentru a prepara alimentele intr-un mod sanatos, trebuie sa ai timp. De asemenea, 55% din totalul celor intervievati sunt intru totul de acord ca alimentele sanatoase sunt mai gustoase, iar 65% considera ca pentru a manca sanatos trebuie sa scoti mai multi bani din buzunar.

De asemenea, alimentatia sanatoasa este asociata cu situatii deosebite: 75% sunt de acord ca alimentatia sanatoasa este recomandata de medic pentru oamenii cu diverse boli, iar 68% considera ca cei care vor sa slabeasca mananca sanatos.

Studiul "Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa" a fost realizat in urma cu cateva luni, pe un esantion de 553 de persoane.

×