x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ajută apa de mare la vindecarea rănilor? Avertismentul OMS

Ajută apa de mare la vindecarea rănilor? Avertismentul OMS

de Redacția Jurnalul    |    01 Sep 2023   •   20:15
Ajută apa de mare la vindecarea rănilor? Avertismentul OMS

O soluție de care auzim adesea atunci când ne rănim este că apa sărată din mare ar fi benefică însă puțini dintre noi știm care este motivul.

Ce se întâmplă dacă ai o rană și faci baie în mare. Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății asupra efectului apei sărate

 

Apa de mare sărată are proprietăți dezinfectante și ajută la curățarea rănii prin îndepărtarea unor bacterii. Menținând rana curată, riscul de infecție este redus. 

Salinitatea apei poate provoca o senzație de usturime sau de arsură din cauza expunerii terminațiilor nervoase din rană. Sarea poate ajuta, de asemenea, în procesul de curățare. 

Deși apa sărată din mare poate avea proprietăți dezinfectante, nu este sterilă, așa că poate conține bacterii și microorganisme care pot agrava starea rănii.

Avertisment OMS

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „apa de mare și apa sărată pot conține microorganisme care pot fi patogene, inclusiv bacterii, protozoare și viruși”. Aceste microorganisme pot pătrunde în rană și pot provoca infecții secundare dacă rana nu este protejată corespunzător.

Apa sărată poate provoca inflamații și iritații la nivelul pielii din jur și a rănii în sine. Acest risc este evident potrivit unui studiu realizat în China, care arată că salinitatea poate provoca mâncărime și roșeață, în special la rănile mai sensibile sau recente. În plus, dacă o persoană intră în apa mării, acest lucru poate întârzia procesul de vindecare al rănii.

Decizia de a intra în mare cu o rană deschisă trebuie luată cu prudență și evaluată în funcție de natura și gravitatea rănii. Dacă aveți o rană și decideți, totuși, să intrați în apă, este important să protejați și să îngrijiți în mod corespunzător rana, informează 20minutos.es., citat de dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: rana baie mare oms