x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ajutor de departe pentru aproape - Bursa internationala a sentimentelor

Ajutor de departe pentru aproape - Bursa internationala a sentimentelor

de Mihaela Biliovschi    |    22 Iul 2006   •   00:00
Ajutor de departe pentru aproape - Bursa internationala a sentimentelor

Americanii vin sa ne aline orfanii. Pentru zece zile, membrii Bisericii Luterane din Gaithersburg si ai Fundatiei pentru Apararea Democratiilor vor ajuta copiii cu dizabilitati din Remeti, Bihor.

Cand e vorba sa ajute copiii, nu au granite. Pentru ca scopul in care s-au unit tine de suflet. Cu totii si-au pus la contributie timpul, energia, banii, pentru a ajuta copiii unui centru discriminat prin pozitia geografica, posibilitatea economica si interesul politic.

DEDICATI. Remeti, un sat din judetul Bihor. White Cross Mission din Marea Britanie a ajuns acolo cu ani in urma. Fundatia, infiintata de un cuplu care si-a pierdut fiul intr-un tragic accident, a venit in Romania pentru a alina durerea altor copii. Astfel, copiii Centrului pentru Recuperarea si Reabilitarea Copiilor cu Handicap din Remeti au avut sansa unui ajutor de nadejde. "Este imposibil pentru personalul centrului din Remeti sa acorde atentie fiecarui copil in parte, nu din lipsa de interes, ci din lipsa de resurse", explica David Silverstein, vicepresedintele Fundatiei pentru Apararea Democratiilor (FDD) din Washington.

INTERES. Pana in prezent, misiunea FDD s-a concentrat pe lupta antiterorism si promovarea democratiei. De anul acesta, membrii fundatiei s-au alaturat grupului bisericii luterane din Gaithersburg, "The Good Shepherd" (n.r. - "Bunul Pastor"). Cu totii au pus umarul la proiectul initiat de White Cross Mission. "Romania, ca nou stat democrat, prieten si aliat al SUA, prezinta interes major", declara David Silverstein. White Cross Mission a construit in Remeti sase case pentru copiii din centru. Cate sapte in fiecare casa, micutii invata viata de familie. "Pe timp de vara ajuta la lucrul pamantului, la ingrijirea animalelor. Iar recolta obtinuta o vand la piata. Se simt importanti", spune Caitlyn Walters, coordonator de programe cu tinerii din cadrul FDD. Caitlyn a ajuns pentru a doua oara la Remeti. Spune ca prima vizita a fost "uimitoare si dureroasa". "Pe vremea lui Ceausescu, orfanii erau legati de paturi. Acum sunt liberi. Dar n-au papuci sa iasa afara. Nu au haine, iar lipsa de personal este acuta", marturiseste acesta.

PENTRU UN AN. Pana la 24 iulie, echipa de 12 americani va sta la Remeti. Au adus in bagaje o multime de jucarii si hainute. Vor scoate copiii afara si le vor da amintiri care sa dureze un an. Pana la urmatoarea vizita. "Nu putem continua de unii singuri si mai mult ajutor din partea diverselor organizatii inseamna mai multi copii fericiti", concluzioneaza David.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete remeti