x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ALARMANT: Cât de TOXICE sunt mezelurile afumate artificial

ALARMANT: Cât de TOXICE sunt mezelurile afumate artificial

17 Oct 2013   •   18:42
ALARMANT: Cât de TOXICE sunt mezelurile afumate artificial

Mezelurile tradiţionale afumate sunt departe de ce erau odinioară.
Pastrama, şunca sau cârnaţii nu mai sunt afumate după vechea metodă, ci în mod artificial, cu fum lichid, informează România TV. Metoda este inovatoare, spun cei din industrie. Ce nu spun este că, printre altele, acest fum conţine substanţe cancerigene.
Deşi afumarea mezelurilor îmbunătăţeşte gustul, aroma şi culoarea acestora, puţini ştiu cât de toxică poate fi pentru organism. Cu atât mai mult cu cât pentru unele mezeluri, precum muşchi, şuncă, salam sau pastramă se foloseşte afumarea artificială, cu fum lichid.

"Afumarea are şi o acţiune pozitivă, fiind antiseptică. Se ştie că produsele afumate nu sunt sănătoase dacă sunt consumate frecvent şi în cantitate mare. În mediul rural se foloseşte o metodă de afumare la rece care este mult mai periculoasă. Fumul lichid este mult mai bine controlat compozitional, obţinut prin separarea celor mai periculoase faze din fum. În mediul rural nu se folosesc acele specii de lemn care sunt indicate, cel mai bun este obţinut din rumeguşul de fag", a declarat, pentru România TV, specialistul Gheorghe Mencinicopschi.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://shar.es/EyPEh

×