x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alertă medicală! Un antibiotic uzual NU mai poate fi administrat în infecțiile provocate de unele bacterii larg răspândite

Alertă medicală! Un antibiotic uzual NU mai poate fi administrat în infecțiile provocate de unele bacterii larg răspândite

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2023   •   18:00
Alertă medicală! Un antibiotic uzual NU mai poate fi administrat în infecțiile provocate de unele bacterii larg răspândite

Alertă medicală a fost emisă în UE cu privire la bacteriile Salmonella și Campylobacter care nu mai răspund la antibioticele uzuale.

Un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), arată rezistența acestora la medicamentele administrate atât oamenilor, cât și animalelor. 

"Rezistența la antibiotice, care afectează oamenii, animalele și mediul înconjurător, este una dintre cele mai grave amenințări cu care ne confruntăm la nivel mondial”, transmit Mike Catchpole și Carlos Das Neves, directori științifici ai ECDC și, respectiv, EFSA.

Vestea bună este că în multe țări s-a constatat că bacteriile din alimente, provenite de la animale, sunt sensibile la antimocrobienele testate, scrie antena3CNN.

Totodată, prevalența beta-lactamazelor cu spectru extins (Esbl) și a beta-lactamazelor producătoare de E. coli (AmpC) - enzime care ajută bacteriile să reziste la acțiunea antibioticelor - este în scădere.

Rezistența Salmonellei la ampicilină și tetraciclină, administrate la om a fost observată în perioada 2013 - 2021. Și rezistența Campylobacter jejuni la eritromicină, la oameni și la găini, a fost în scădere. 

Cu toate acestea, există o tendință de sporire a rezistenței celor două bacterii la ciprofloxacină, administrată la om. S-a observat și creșterea rezistenței Campylobacter la ciprofloxacină, la găini, între 2009-2020.

Prin urmare, ciprofloxacina nu mai poate fi recomandată în tratamentul infecțiilor la om, provocate de aceste bacterii. 

 

 

×
Subiecte în articol: salmonella campylobacter