x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alianţa Pacienţilor Cronici dă în judecată statul român

Alianţa Pacienţilor Cronici dă în judecată statul român

de Magda Marincovici    |    30 Mai 2014   •   12:50
Alianţa Pacienţilor Cronici dă în judecată statul român

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a dat în judecată statul român în trei procese diferite pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la sănătate, garantat prin Constituţie. Procesele au fost demarate în luna mai şi se află acum în desfăşurare. Procesele sunt:

-Declanşarea procedurii de infringement pentru încălcarea Directivei 89/105 care prevede ca statele europene să soluţioneze cererile de introducere a unor terapii pe listele de medicamente compensate şi gratuite în maxim 180 de zile;

-Demararea unei acţiuni în instanţă pentru obligarea Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să actualizeze lista medicamentelor compensate;

-Demararea unei Ordonanţe Preşedinţiale prin care 7 pacienţi care suferă de boli cronice, membri ai APCR, solicită autorităţilor să le pună la dispoziţie tratamentul inovator prescris de medic care este esenţial pentru supravieţuirea lor şi care nu are alternativă pe lista déjà existentă a medicamentelor gratuite şi compensate.

,,Au trecut 6 ani, peste 2000 de zile de când ne luptăm cu bolile noastre şi pierdem război după război pentru că nu ne putem trata cu acele medicamente care ne-ar oferi şanse reale la viaţă. Sunt 6 ani de când discutăm cu autorităţile, de când tragem semnale de alarmă şi tot atâţia ani de când autorităţile au ales să ne ignore. De data aceasta sunt obligate de instanţă să-şi îndrepte atenţia către noi şi să ne răspundă solicitărilor noastre de a avea acces la medicamente de ultimă generaţie”, precizează Cezar Irimia, preşedinte Alianţei Pacienţilor Cronici din România. Comparativ cu Romania unde lista nu a mai fost modificata de sase ani, Bulgaria a actualizat-o de patru ori in doi ani.

Secretarul de Stat din Ministerul Sanatatii Razvan Vulcanescu a declarat pentru Jurnalul National ca : « Se lucreaza la o noua metoda de evaluare a medicamentelor pentru noua lista de compensate si gratuite. Noua lista nu va mai fi una care sa nu poata fi modificata  timp de sase ani ca actuala lista, ci va fi una perfectibila in beneficiul pacientilor. Daca vechea lista nu a fost modificata sase ani, acum schimbam paradigma, in sensul ca lista va fi modificata in functie de noile medicamente aparute, care s-au dovedit eficiente. Noua lista de medicamente compensate si gratuite va fi finalizata in toamna. Deja am aprobat 17 medicamete pentru boli foarte rare. Saptamana viitoare, dupa intalnirea cu misiunea FMI care se va afla la Bucuresti, se va finaliza mecanismul de evaluare a medicamentelor si din data de 10 iunie se va intra in procesul de transparenta decizionala, in dezbatere publica ».

×