SANATATEA ADOLESCENTULUI
"Brb", "gtg" si "lol" in loc de "Be right back" (Ma intorc imediat), "Got to go" (Trebuie sa plec) si "Laughing out loud" (Foarte amuzant!). Acestea sunt expresii care probabil ca nu sunt intelese de foarte multi dintre noi. Insa ele fac parte din limbajul familiar al adolescentilor care navigheaza o mare parte din zi, daca nu toata ziua, pe Internet. Tinerii isi creeaza, cu ajutorul Internetului, lumea lor: o lume virtuala (cyberworld), cu prieteni care apartin acestei lumi, chiar cu relatii sentimentale si intime ce devin inexistente odata iesite din calculator, in lumea reala.
Nevoia de comunicare
"Internetul este un spatiu de comunicare ce raspunde unei serii intregi de nevoi ale tinerilor, mai ales ale celor cu varste intre 13 si 18 ani: de la nevoia de informare la nevoia generala de comunicare cu diferite persoane. Interactiunea tinerilor cu acest spatiu are avantaje, dar presupune si un numar important de riscuri", explica Oana-Maria Olteanu, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de Specialitate Dorobanti al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".Domeniu social
Citește pe Antena3.ro
"Pot sa fiu cine vreau eu"
Relatiile din cyberworld sunt benefice, in anumite limite, pentru ca ele raspund nevoii tinerilor de a interactiona intre ei si creeaza sentimentul de apartenenta la un grup, atat de necesar la varsta aceasta. In acelasi timp, prieteniile pe Internet le ofera adolescentilor avantajul anonimatului, al lipsei de restrictii si de formalitati. De asemenea, tinerii sunt foarte incantati ca totul pe Internet se petrece cu viteza si astfel se satisface permanenta lor nevoie de nou. In plus, ca sa ai prieteni pe net nu trebuie sa iesi in oras, sa te intrebi mereu cum trebuie sa te imbraci ca sa faci impresie buna. Dimpotriva, poti sa stai de vorba cu ei ore in sir fara sa te ridici de pe fotoliul confortabil din camera ta. Si chiar daca esti constient ca nici unul dintre mesajele pe care le trimiti prietenilor pe Internet nu este confidential, ci poate fi citit de foarte multe alte persoane, macar esti ferit de privirile indiscrete ale parintilor. Anonimatul le ofera tinerilor posibilitatea de a crea un personaj conform dorintelor si sperantelor lor, fara a fi demascati. Acesta este un foarte bun exercitiu pentru tinerii care sufera in viata reala din cauza timiditatii lor excesive. Comunicarea pe Internet le ofera acestora senzatia ca nu risca nimic si, de aceea, devin mai increzatori. Masca anonimatului ii pune oarecum la adapost pe tineri: ii ajuta sa cunoasca cat mai multa lume, fara sa fie nevoiti sa se implice. Comunicarea cu prietenii virtuali este condensata, iar gramatica nu are nici o importanta. Singurul obstacol care s-ar putea crea intre prietenii de pe Internet ar fi necunoasterea limbii engleze, insa si acesta poate fi invins in timp.
SFATUL PSIHOLOGULUI
|
Relatiile care se creeaza in spatiul virtual isi manifesta avantajele doar atat timp cat tinerii respecta anumite limite: de timp, de mentinere a relatiilor reale, din viata de zi cu zi, precum si a discretiei. Oana-Maria Olteanu, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", este de parere ca, in cazul in care se depasesc aceste limite, pot aparea probleme grave. "In prezent se vorbeste frecvent despre dependenta de Internet (net addiction sau cyberspace addiction). Aceasta se manifesta printr-o ruptura evidenta de realitatea imediata, care este perceputa de adolescent ca fiind frustranta. Tanarul simte ca unica satisfactie in ceea ce priveste viata sa sociala este in cyberspace, iar prietenii reali sunt neglijati. Apar tulburari adaptative, scade interesul fata de relatiile autentice, randamentul de lucru se reduce. Un alt simptom al dependentei se manifesta in absenta conectarii la Internet. In aceasta situatie se inregistreaza o stare de nervozitate, anxietate, iritabilitate. Parintii trebuie sa fie apropiati de copilul lor, sa observe toate aceste simptome si sa il duca la specialist. Pentru a evita aceste probleme, parintii pot sa puna intrebari, fara sa fie indiscreti, sa urmareasca evolutia relatiilor virtuale si sa isi previna copilul cu privire la riscurile pe care le presupun astfel de relatii", arata psihologul.
|