|
|
Amigdalele fac parte din inelul limfatic al gatului, cu rol de aparare a cailor respiratorii de agresiuni externe: frig, umezeala, poluare, microbi, virusuri, substante toxice, fum, praf⦠Ele sunt considerate organe folositoare, pentru ca tesutul lor secreta o serie de anticorpi care apara organismul.
Cand functia de aparare a inelului limfatic este coplesita de infectii ample si bacterii virulente, streptococul betahemolitic fiind cel mai periculos, amigdala se transforma intr-un organ nefolositor, care devine un focar de infectie.
Formarea imunitatii
"La nastere, copilul nu are imunitate. El capata o oarecare imunitate prin cordonul placentar, dar aceasta incepe sa se formeze numai dupa primele saptamani de viata daca nou-nascutul este hranit cu lapte matern. Copiii trebuie sa fie alaptati la san pana la varsta de un an. Trebuie sa retineti ca laptele si sufletul de mama nu pot fi inlocuite cu nimic", remarca prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Copiii isi definitiveaza structura imunitatii pana la varsta de 10 ani. Pentru asta ei trebuie sa se confrunte cu febra, infectii virale sau bacteriene. Pediatrii considera ca, pana la 10 ani, copilul trebuie sa sufere la nivelul inelului limfatic 60-70 de agresiuni. Cele mai multe dintre acestea nu sunt infectioase si deci nu au nevoie de tratament cu antibiotic. Prof. dr. Sarafoleanu condamna prostul obicei al mamelor, care, la 37,2 grade, imediat le dau micutilor antibiotice dintre cele mai complicate. "Prin cercetari mondiale minutioase s-a constatat ca unele antibiotice nu numai ca nu ajuta atunci cand sunt administrate dupa ureche, dar pot chiar submina si intarzia formarea imunitatii. Mamele intra intr-un fel de cerc vicios si se mai mira apoi ca micutii lor sunt sensibili si nu au imunitate deloc."
Citește pe Antena3.ro
Simptome
Copilul bolnav de amigdalita are o temperatura de peste 38-39 de grade, care nu scade la administrarea de antitermice si antivirale, prezinta o stare generala proasta, moleseala, transpiratii, dureri intense de gat, umflarea ganglionilor gatului. Parintii trebuie sa se prezinte cu copilul la medic, care va prescrie si va supraveghea cu atentie administrarea de antibiotice. La prima intentie, studiile statistice indica administrarea de amoxicilina, la care streptococul betahemolitic si ceilalti patru germeni care produc amigdalita sunt sensibili in proportie de 95%. In cazurile in care boala nu poate fi oprita astfel, se recurge la examene medicale suplimentare si la tratamente corespunzatoare.
TRATAMENT
|
Nu mai exista "moda" scoaterii amigdalelor si a polipilor in acelasi timp, asa cum era acum 40-50 de ani. Amigdalele se scot din ce in ce mai rar datorita tratamentelor moderne. Interventia chirurgicala se recomanda cand amigdala devine infectie de focar. In conditiile in care copilul face patru pusee amigdaliene grave intr-un an sau sapte pusee in doi ani, amigdalele trebuie extirpate. Daca amigdalita cronica nu este depistata la timp si tratata corect, aceasta se poate manifesta si cu pusee mai putin zgomotoase, dar fiecare puseu este insotit de o runda de complicatii cardiace, articulare (reumatism) sau renale (nefrita). In aceste situatii, indicatia de amigdalectomie este obligatorie.
|
|
LASER. Exista amigdale foarte mari care se ating pe mijlocul gatului cand copilul deschide gura, dar care nu sunt niciodata bolnave. Problema este ca ele produc mari tulburari respiratorii, chiar si dupa inlaturarea polipilor. Pentru acest tip de amigdale, profesorul Sarafoleanu practica o operatie numita criptoliza cu laser. In doua sau trei sedinte se reduce volumul amigdalelor atat cat este nevoie pentru o respiratie normala.
INTEMEIETORI. Notiunea de infectie de focar a fost introdusa in medicina de scoala romaneasca de medicina, fiind descoperita de profesorii Hateganu si Goia de la Cluj. |
STIRI
| |||
ROSU IN GAT. "Nu orice rosu in gat inseamna si o amigdalita infectioasa", semnaleaza prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Roseata gatului (congestia amigdalelor si a faringelui) este de cele mai multe ori determinata de o agresiune minora, aparuta la schimbarile de temperatura, consumul de alimente reci. Simptomele sunt minore, fara febra ridicata, fara alterarea starii generale si fara complicatii in 80%-85% din cazuri. Rosu in gat este foarte frecvent in sezonul rece la copii pana la 12 ani si nu este nevoie de tratament cu antibiotice. Daca se intervine cu antibiotice la o faringita simpla se creeaza rezistenta la microbi si se blocheaza formarea imunitatii.
GREUTATE. Doctorul Delphine Jacquet de la Spitalul "Robert Debre" din Paris si echipa sa de cercetatori au demonstrat ca mama si tatal influenteaza greutatea copilului la nastere. Astfel, femeile care au avut o greutate mica la nastere prezinta un risc de cinci ori mai mare de a aduce pe lume copii subponderali. Daca si tatal s-a nascut cu o greutate mica, atunci riscul ca bebelusul sa aiba sub 2,5 kilograme la nastere este de 16 ori mai mare. GENIAL. Un copil de 3 ani din Marea Britanie are coeficientul de inteligenta 137. Micutul a devenit cel mai tanar membru al organizatiei Mensa International, care reuneste aproximativ 2% dintre persoanele cu cel mai ridicat coeficient de inteligenta. Mihail Ali s-a nascut intr-o familie de origine araba. Ambii parinti lucreaza la o firma de Internet. Mihail Ali cunoaste deja alfabetul arab, stie sa adune si sa scada numere formate din patru cifre si invata inmultirea. Atunci cand vrea sa faca glume cu parintii, baiatul pronunta invers cuvintele. TERAPIE. O echipa de cercetatori din Marea Britanie a folosit cu succes terapia genica pentru a trata un copil de 4 ani care nu avea sistem imunitar din cauza unei mutatii genetice. Mustaf avea o boala genetica extrem de rara care ii punea in pericol viata. Doctorii de la Spitalul Great Ormond Street au folosit un virus inofensiv care produce celule ce contin o gena corectoare. Acesta este primul tratament care a avut succes in Marea Britanie. Copiii suferind de aceasta boala sunt cunoscuti sub numele de "copiii din balon", pentru ca sunt nevoiti sa traiasca intr-un balon, protector. AVANTAJE. Un studiu realizat de profesorul Kjell Salavanes de la Universitatea din California arata ca primii nascuti sunt mai puternici decat fratii lor. "Copilul nascut primul este cel mai reusit, invata mai bine decat fratii sau surorile lui, ba chiar castiga mai bine in viata", precizeaza prof. Salavanes. Potrivit aceluiasi studiu, copiii unici sunt cei mai stimulati din punct de vedere intelectual, pentru ca toata atentia parintilor este concentrata numai asupra lor.
COMUNICARE. Bebelusii inteleg cuvintele inainte de a sti sa vorbeasca. Ei sunt capabili sa faca legatura intre cuvant si imaginea corespunzatoare. Graham Schafer de la Universitatea Reading din Anglia a testat 52 de bebelusi de 9 luni. El le-a cerut parintilor sa se joace cu copiii aratandu-le imagini cu obiecte obisnuite precum mere, scaune, animale. Dupa trei luni de antrenament, copiii au reusit sa identifice imaginea ceruta de parinti. De exemplu, unui copil i se arata o imagine cu un mar si una cu un peste si i se cerea sa puna mana pe cea cu marul. De aceea, medicii ii sfatuiesc pe parinti sa vorbeasca mai mult si cat mai devreme cu copiii.
|