|
|
Un model de viata
"Putem spune despre albumul de fotografii ca este povestea vietii varstnicului. Iar pentru a identifica rolul pozelor la batranete trebuie sa intelegem povestea vietii", arata psihologul Claudia Lazar de la Institutul de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan". Daca batranul a avut o viata implinita, satisfacatoare si are o batranete calma, linistita alaturi de familie, cu emotii pozitive, albumul de fotografii da un sens de continuitate vietii varstnicului. Bunicul simte ca retraieste momentele frumoase ale vietii: copilaria, prima zi de scoala, casatoria, nasterea copiilor, a nepotilor. In cazul acestora, albumul de fotografii poate constitui un reper, punctul de unde a plecat si drumul pe care l-a parcurs, constientizand astfel punctul unde a ajuns. El traieste acum un sentiment de implinire si simte nevoia sa impartaseasca emotiile pozitive celor dragi, mai ales nepotilor. Iar in acest fel viata bunicului devine un model pentru generatiile tinere.
Stabilizare si continuitate
"Unul dintre cele mai importante roluri ale albumului de fotografii este acela de stabilizare", precizeaza psihologul Claudia Lazar. Daca varstnicul se afla intr-un moment de cumpana sau, pur si simplu, intr-un moment de dezechilibru din punct de vedere psihic, atunci fotografiile il ajuta sa se stabilizeze, sa revina la echilibrul de care oricine are nevoie dupa 60 de ani. Pe de alta parte, fotografiile le confera batranilor sentimentul de continuitate, mai ales daca sunt asezate in ordine cronologica. Uitandu-se la poze, ei isi amintesc unele evenimente de care uitasera, iar acest lucru le creeaza o stare de bine.
|
FOTOGRAFII. "Exista si cazul in care albumul de fotografii are un rol negativ, in sensul ca poate adanci o tristete", spune psihologul Claudia Lazar. De exemplu, atunci cand unul dintre parteneri nu mai este, batranul se uita la fotografii si isi constientizeaza singuratatea. Mai exista si situatia in care unii batrani nu au fotografii, pentru ca nu au trait foarte multe emotii pozitive de-a lungul vietii si atunci se adancesc regretele. Multe persoane varstnice constientizeaza doar cu ajutorul unei singure fotografii discrepanta dintre ce au fost si ce au ajuns, adancindu-se astfel deprimarea.
|
Citește pe Antena3.ro