x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Antiacneic natural

Antiacneic natural

25 Apr 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Extractul de namol are in componenta sa o cantitate mare de substante active, foarte eficiente in terapia antireumatismala. Cantitatile importante de acizi humici, de proteine, substante proteice si celulozice, prezenta aminoacizilor esentiali, toate acestea ajuta la prevenirea si tratarea diferitelor afectiuni ale organismului.

  • de ANDRADA FLORIA

  • "Mult timp s-a crezut ca efectele curative ale namolului se bazeaza in principal pe proprietatile fizice: plasticitate, conductibilitate electrica. Insa in urma numeroaselor cercetari clinice si de laborator, efectuate in 1977 in Romania la Institutul de Reumatologie, s-a stabilit ca actiunea curativa a namolului se datoreaza in primul rand compozitiei chimice a fazei lichide a namolului din lacurile sarate din Baragan", arata doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic internist si fitoterapeut, director medical al Centrului Medical pentru Terapii Complementare si Integrative Heritage.

    Pulbere fina, alba

    Doctorul Stefan Ionescu-Calinesti este cel care a stabilit efectele benefice ale extractului de namol asupra sanatatii. El a efectuat o extractie bazata numai pe procedee fizice, fara utilizarea solventilor. Apoi, namolul a fost concentrat, atomizat, in asa fel incat a rezultat o pulbere fina, alba, ce contine toate substantele active ale namolului original. Actiunile terapeutice sunt: trofica, vasodilatatoare, antispastica, relaxanta, antiinflamatoare, decongestiva, sedativa.

    Afectiunile reumatismale

    "Toate acestea fac din extractul de namol o terapie indicata mai ales in afectiunile reumatismale degenerative, de tip artrozic (gonartroza, coxartroza, spondiloze), dar si in reumatismul abarticular (periartrite scapulohumerale, tendinite)", indica dr. Larisa Ionescu-Calinesti. Durerile musculare sunt atenuate, iar calitatile relaxante ajuta in cazul spondilitei anchilopoetice. Gratie efectelor vasodilatatoare ale extractului de namol sunt diminute tulburarile circulatorii periferice: sindromul Raynaud si cel de ischemie periferica a membrelor inferioare.

    Simptomatologie redusa

    Aplicarea extractelor de namol se extinde si in sfera dermatologiei, avand ca indicatii psoriazis, eczeme uscate, acnee dermatoze profesionale. In ginecologie, specialistii il recomanda pentru efectele antiinflamatorii in fazele incipiente ale cervicitei, in anexite, reducand semnificativ simptomatologia si normalizand aspectul morfologic. Are activitate bacteriostatica si asupra stafilococului auriu. Prin efectele biotrofice si regenerative, crema cu extract de namol s-a dovedit a avea efecte favorabile si in leziunile de sclerodermie localizata.

    UZ INTERN. Praful alb de namol se poate folosi in capsule, pentru uz intern. Cu ajutorul acestor capsule este imbunatatita circulatia si se trateaza afectiunile sistemului nervos periferic si nevralgiile. Sub forma de ovule se foloseste in cazuri de vaginite micotice si cervicite incipiente. Pentru psoriazis este indicata crema cu vitamina A, care se poate aplica impreuna cu terapia cu ultraviolete (PUVA terapia).

    ANTIRID. In cosmetica, extractul de namol intra in compozitia unor unguente si lotiuni. Ele au efecte antiinflamatoare, stimulante si regenerative. Combinatia cu extracte din plante sau substante revulsive, cum ar fi camforul, ajuta la disparitia zonelor de eritem (roseata sub forma de pete), cresterea elasticitatii pielii, vindecarea acneei. Masca de caolin (argila), in care se pune si extract de namol, are si efect antirid.

    STIATI CA
  • Doctorul Stefan Ionescu-Calinesti a obtinut rezultate excelente si in recuperarea sechelelor dupa poliomielita.
  • In extractul de namol se gasesc 13 aminoacizi, dintre care 3 intra in procesul de formare a colagenului. Colagenul este principala proteina responsabila de fermitatea pielii, luand parte la coeziunea tesuturilor in corpul uman.
  • Folosirea in scopuri terapeutice a extractului de namol este total lipsita de efecte adverse.
  • Persoanelor instabile din punct de vedere emotional si celor care sufera din cauza stresului le este recomandat extractul de namol pentru proprietatile sale sedative.
  • STIRI
    RELAXARE. Baia este foarte importanta pentru inlaturarea stresului zilnic si pentru circulatie. Medicii recomanda ca in timpul baii sa realizati un automasaj al bratelor si al picioarelor. Pieptul si burta trebuie masate usor, in cursul acelor de ceasornic. Pentru aceasta este indicat sa folositi o perie moale de baie sau o manusa din fibra vegetala. Capul si fata e bine sa le masati cu varfurile degetelor. La mai putin de 20 de grade C, baia activeaza circulatia sangvina. 25 de grade C este temperatura ideala pentru tonifierea tesuturilor si pentru eliminarea retinerilor de apa. Insa la o temperatura de 37 de grade nu trebuie sa ramaneti mai mult de 15 minute.

    REMEDIU. Durerile de cap pot fi diminuate cu ajutorul unui masaj cu miscari circulare, incepand de la tample. Chiar daca durerea persista, este bine sa evitati analgezicele, pentru ca acestea obosesc ficatul si rinichii. De asemenea, foarte eficiente sunt si masajele cu cuburi de gheata in zonele dureroase. Daca sunteti acasa, puteti sa frectionati tamplele, fruntea si ceafa cu uleiuri esentiale de lavanda, rozmarin sau menta.

    PIETRE. Cele mai mari vedete de la Hollywood platesc sume considerabile pentru o sedinta de terapie cu pietre. I se mai spune si terapie geotermala si scopul sau este de a restabili echilibrul energetic al corpului. Se folosesc in combinatie pietre reci cu pietre fierbinti si pietre albe cu negre. Ele sunt alternate pentru a realiza un masaj benefic mai ales pentru relaxarea musculaturii si intarirea organismului. Masajul se realizeaza de la stanga la dreapta si de sus in jos, conferind celui care face acest tratament o stare profunda de bine si de relaxare.
    ×
    Subiecte în articol: nămol