x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Antibioticele omoară zeci de mii de oameni, anual! Care este cauza?

Antibioticele omoară zeci de mii de oameni, anual! Care este cauza?

19 Mai 2015   •   21:40
Antibioticele omoară zeci de mii de oameni, anual! Care este cauza?

Zeci de mii de oameni mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice. Ce măsuri propun deputaţii europeni 407
Deputaţii europeni au votat, marţi o rezoluţie prin care propun măsuri de îmbunătăţire a siguranţei pacienţilor.

Oficialii europeni doresc combaterea rezistenţei tot mai mari la antibiotice şi solicită interzicerea strictă a utilizării acestora fără prescripţie,potrivit ANTENA 3.

"În fiecare an, 25.000 de cetăţeni mor în Europa din cauza rezistenţei tot mai mari la antimicrobialele existente. De aceea trebuie să stimulăm cercetarea pentru a obţine noi substanţe. În sectorul veterinar, ar trebui prevenite vânzările online de antimicrobiale şi utilizarea lor profilactică", a spus raportorul Piernicola Pedicini (EFDD, IT), ale cărui recomandări au fost votate cu 637 voturi la 32 cu 10 abţineri.

Printre măsurile propuse pentru a asigura o utilizare mai responsabilă a antibioticelor se numără:

- interzicerea strictă a utilizării lor fără prescripţie

- necesitatea unui diagnostic microbiologic înainte de prescripţie

- implementarea unor practici de piaţă care să prevină conflictele de interese între producătorii de antibiotice şi cei care le prescriu

- îmbunătăţirea informaţiilor privind monitorizarea consumului şi rezistenţei antimicrobiale şi a controlului infecţiilor

Între 8 și 12% dintre pacienții din spitalele UE suferă efecte adverse, jumătate dintre acestea putând fi evitate. Cele mai frecvente efecte adverse asociate asistenței medicale sunt infecțiile, efectele secundare ale medicației și complicațiile din timpul sau de după intervențiile chirurgicale, precizează Parlamentul European.

Potrivit deputaţilor europeni, actuala criză economică a dus la o mai mare presiune pe bugetele naţionale de sănătate, ceea ce a afectat siguranţa pacienţilor, şi cer statelor membre să se asigure că siguranţa pacienţilor nu este afectată de măsurile de austeritate şi că finanţarea sistemelorde sănătate publică va rămâne adecvată.

Oficialii europeni cer companiilor farmaceutice să investească în dezvoltarea unor noi agenţi antimicrobiali, iar Comisiei Europene, să aibă în vedere un cadru legislativ care să încurajeze dezvoltarea unor noi medicamente antibiotice. 

×
Subiecte în articol: medicamente antibiotice pastile sanatate