x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Apel umanitar - Un baiat care si-a trait tineretea la pat poate fi ajutat

Apel umanitar - Un baiat care si-a trait tineretea la pat poate fi ajutat

de Alex Nedea    |    24 Feb 2007   •   00:00
Apel umanitar - Un  baiat care si-a trait tineretea la pat poate fi ajutat

Ionel Pascu, un tanar din judetul Vrancea a ramas paralizat la 19 ani. Nu isi mai poate misca picioarele, nu se poate ridica singur din pat. Isi poate misca mainile, dar nu se poate folosi decat de doua degete de la stanga. Fara ajutorul dumneavoastra Ionel isi poate trai tineretea legat de pat.

Tinerete in doua degete

Ionel Pascu, un tanar din judetul Vrancea a ramas paralizat la 19 ani. Nu isi mai poate misca picioarele, nu se poate ridica singur din pat. Isi poate misca mainile, dar nu se poate folosi decat de doua degete de la stanga. Fara ajutorul dumneavoastra Ionel isi poate trai tineretea legat de pat.

"Visez sa ma pot muta singur din pat in scaunul cu rotile. Ar fi nemaipomenit". Acesta este idealul unui tanar de 33 de ani. In urma cu ceva timp a aflat ca in China exista un tratament care i-ar putea schimba pentru totdeauna viata de tanar condamnat pentru totdeauna la pat: transplantul cu celule Stem. Acum viseaza ca cineva cu inima buna va veni sa-i intinda o mana de ajutor.

VIATA LA PAT. La 19 ani Ionel Pascu din comuna vranceana Maicanesti era un tanar ca toti ceilalti. Reusise sa termine liceul, isi gasise de lucru pe specializarea lui, electromecanic. Atunci, la 19 ani, l-a lovit nenorocirea… A iesit la scaldat cu prietenii. Colegii au intrat in apa si au vrut sa-i faca o farsa.

S-au pus in genunchi si i-au zis lui Ionel ca e apa pana la gat si poate sa plonjeze fara nici o problema. Baiatul a crezut si s-a aruncat in cap. S-a lovit de fundul apei si coloana i-a cedat. Aceiasi prieteni l-au adus acasa. A ajuns la un spital in Bucuresti, fiind diagnosticat cu "traumatism vertebro-medular cu transectiune medulara" in zona C5 - C6. Din Capitala a ajuns la recuperare la un sanatoriu din Mangalia. Doar 3 saptamani a facut exercitii care l-au ajutat sa atinga rezultate pentru el nemaipomenite. Dar nu a mai avut bani sa continue cu niste specialisti exercitiile si s-a intors acasa in pat. A reusit sa ajunga la performanta sa-si miste mainile si doua degete de la stanga. "Inseamna destul de mult pentru mine faptul ca-mi pot misca doua degete. Ma pot imbraca singur, pot manca, pot sa ma barbieresc", zice Ionel care-si foloseste tot timpul ponderat cuvintele atunci cand vorbeste despre drama lui. Nu se plange. Pentru el, faptul ca este obligat sa-si traiasca viata stand aproape sase zile pe saptamana numai in pat este "destul de greu".

AJUTOR. Parintii si fratii au putut sa-l ajute o vreme sa se mute zilnic din pat in carucior, sa faca transferul, cum zice el. Acum insa fratii sunt plecati de acasa, tatal e operat, iar mama lucreaza 12 ore pe zi ca asistenta medicala. Din ce in ce mai rar mai ajunge in carucior.

Acum Ionel a aflat ca visul lui de a se muta singur din pat in scaunul cu rotile se poate realiza. Leacul pentru drama sa este transplantul de celule Stem, care se realizeaza in China. Doar lipsa celor 30.000 de euro cat l-ar costa deplasarea si tratamentul acolo il condamna sa-si duca in continuare tineretea la pat. A cunoscut romani care au fost tratati in China si l-au incurajat. Chiar daca transplantul l-ar putea aduce din nou pe picioarele lui, Ionel zice ca nici nu vrea sa se gandeasca cum ar fi daca ar scapa de scaunul cu rotile. "Mi-e frica sa sper asa mult, pentru ca mi-e frica de deziluzie. Daca as putea sa ma pot ridica in fund din pat… ar fi nemaipomenit." Ionel si-a pus speranta ca povestea lui ar putea inmuia inima cuiva. Cine doreste sa-l ajute este rugat sa contacteze redactia Jurnalului National sau poate depune bani in urmatoarele conturi deschise la BCR Focsani: RO64RNCB0267036488910002 (EURO)RO91RNCB02670 364889 10001 (LEI).
×
Subiecte în articol: pagina de suflete ion