x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Apt pentru a fi elev

Apt pentru a fi elev

de Georgeta Licsandru    |    30 Aug 2005   •   00:00
Apt pentru a fi elev
MEDICUL DE FAMILIE
Pentru a obtine avizul medical necesar inscrierii in clasa I este necesar un control clinic global, care apreciaza starea de sanatate a viitorilor scolari. "Sunt luate in considerare starea tegumentelor si a mucoaselor, palparea ganglionilor, masurarea pulsului etc.", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Pentru toti copiii, intrarea in colectivitate presupune si luarea unor masuri epidemiologice, de prevenire a unor infectii. De aceea, inainte de a merge la scoala este recomandata recoltarea unor probe biologice, cum este exudatul faringian. Aceasta procedura nedureroasa presupune recoltarea prin tamponare a unui esantion de secretie din faringe, pentru a descoperi posibilele infectii cu streptococi sau stafilococi si a preveni raspandirea lor in colectivitate. O alta analiza obligatorie inainte de intrarea in scoala este examenul coproparazitologic, pentru depistarea cazurilor de giardia.

Aceasta boala se transmite foarte usor in colectivitatile de copii, fie de la un micut la altul, din cauza igienei deficitare din scoli, fie prin apa sau alimente contaminate.

Vaccinari

Unele dintre vaccinurile facute in primii ani de viata nu sunt suficiente pentru a-l proteja pe copil si in anii de scoala. Imunitatea fata de rujeola, rubeola sau oreion poate sa fie scazuta sau chiar sa nu apara dupa vaccin. De aceea este bine ca inainte de inceputul scolii, copiii sa fie vaccinati din nou impotriva acestor boli. "O data cu intrarea in clasa I, copiii se desprind de medicul de familie si sunt preluati de medicul scolar, acolo unde acesta mai exista.

Din punct de vedere medical, acest lucru inseamna transferarea unor date medicale de la fisa copilului care se afla la cabinetul medical individual catre cabinetul scolar.

In fisa medicala scolara sunt trecute date legate de dezvoltarea somatica, fizica, psiho-motorie a copilului, unele boli mai importante din patologia copilului (boli neurologice sau malformatii congenitale), care pot avea impact asupra procesului de invatare si de educatie fizica din scoala. In fisa scolara sunt trecute si vaccinurile efectuate pana la varsta de 6-7 ani. Din clasa I, programul de vaccinari se deruleaza prin intermediul scolii", arata conf. dr. Dumitru Matei.

SFATUL MEDICULUI
"Daca se depisteaza o problema de sanatate, copilul este dirijat catre investigatii suplimentare pentru a confirma sau infirma o boala care ar putea influenta procesul de invatamant, activitatea la orele de educatie fizica.

Daca exista suspiciunea ca nu este suficient dezvoltat psihic pentru a putea fi integrat in scoala, copilul trebuie trecut si printr-un examen psihologic care sa stabileasca abilitatea de a se exprima verbal, de a gandi, de a se integra in colectivitate", afirma conf. dr. Dumitru Matei.
×